Hlavní obsah

Britská sněmovna přijde o dlouholetého předsedu. Bercow odejde do konce října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow během pondělní vyostřené debaty oznámil, že odchází z funkce. Uvedl, že pokud se poslanci neshodnou na předčasných volbách, jeho funkční období skončí 31. října. Svůj odchod oznámil pouhý den poté, co konzervativci, k nimž dříve sám patřil, ohlásili, že proti němu postaví jiného kandidáta, uvedl list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Britská sněmovna přijde o dlouholetého předsedu. Bercow odejde do konce říjnaVideo: AP

 
Článek

Bercow během jednání řekl, že chce vystoupit s osobním prohlášením. V něm uvedl, že při volbách v roce 2017 slíbil své ženě a dětem, že bude předsedou dolní sněmovny už naposledy: „Tento slib chci splnit.“

Dodal, že pokud by se poslanci shodli na předčasných volbách, skončí jako poslanec a předseda dolní komory parlamentu s koncem funkčního období této sněmovny. „Pokud nebude parlament hlasovat (pro předčasné volby), tak nejméně rušivým a nejdemokratičtějším postupem by pro mne bylo odstoupit ve čtvrtek 31. října,“ dodal. To je termín, kdy by měla Británie odejít z EU.

Foto: Reuters TV, Reuters

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow

Nechce odejít dříve, protože se bude hlasovat o královnině řeči, kterou by měla pronést 21. nebo 22. října. „Týden poté, by mohl být docela živý a bylo by nejlepší mít ještě nakrátko v křesle předsedy zkušeného člověka,“ zhodnotil situaci Bercow.

A zkušeným nesporně je. „Byl jsem členem parlamentu 22 let a deset let jeho předsedou. To byla ta největší čest v mém životě,“ prohlásil.

Tleskala mu hlavně opozice

Po dokončení projevu zazněl potlesk, ovšem především z řad opozice. Bercow přitom dříve patřil k toryům, z konzervativní strany ale musel vystoupit, protože podle pravidel musí být předseda sněmovny nadstranický a nezávislý.

Konzervativci v neděli oznámili, že postaví proti Bercowovi protikandidáta, i když se to normálně nedělá. Podle nich nebyl při jednání o brexitu nezaujatý. V březnu například prosadil, že si parlament sestavoval program sám, ani to však nevyřešilo krizi s odchodem Británie z EU.

Bercowovi, jehož energický a rázný styl vedení sněmovny byl charakteristický, pak za jeho práci poděkoval předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Zdůraznil, že „zcela změnil způsob, jak se tato práce dělá“. Pak promluvil ministr Michael Gove, který řekl, že je to poprvé, co může souhlasit s tím, co řekl Corbyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám