Hlavní obsah

Papežský stolec je prázdný. "Jsem jen poutník," loučil se Benedikt XVI.

– Řím • Aktualizováno

Od 20:00 nemá římskokatolická církev papeže. Benedikt XVI. předčasně po téměř osmi letech v úřadu rezignoval. Ve čtvrtek, v poslední den svého pontifikátu, se ve Vatikánu rozloučil s kardinály a vrtulníkem odletěl do letního sídla papežů do nedalekého Castel Gandolfo. Tam naposledy jako hlava církve požehnal věřícím. Až do zvolení nového papeže formálně povede víc než miliardu katolíků kardinál Tarcisio Bertone.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Řádové sestry sledují na Svatopetrském náměstí přímý přenos z odletu Benedikta XVI. z Vatikánu.

Článek

Odlet bílého vrtulníku s papežem sledovaly ve Vatikánu tisíce lidí a další milióny pak v přímém přenosu na televizních obrazovkách. Helikoptéra zamířila k malému městečku Castel Gandolfo, asi 30 km jihovýchodně od Říma, po 17:00.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Vrtulník s papežem odlétá z Vatikánu.

Krátce po příletu Benedikt XVI. promluvil naposledy jako nejvyšší představitel katolíků z okna papežského letního sídla a věřícím požehnal. "Děkuji vám za vaše přátelství. Od 20 hodin už dále nebudu pontifikem a stanu se poutníkem, který zahájí svou poslední cestu na této zemi. Jděmež s Bohem pro dobro církve a světa."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Benedikt XVI. odletěl do letního sídla papežů v Castel GandolfoVideo: Reuters

Benedikt XVI. bude dál označován jako "emeritní papež". Slíbil, že bude usilovat o blaho církve, i když už nebude papežem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Benedikt XVI. naposledy jako papež požehnal věřícímVideo: Reuters

Na Twitter dal před odletem Benedikt XVI. vzkaz: "Díky za vaši lásku a podporu. Nechť vždy zakoušíte radost, která přichází z toho, když do centra svých životů postavíte Krista."

Ranní setkání s kardinály bylo poslední oficiální akcí pontifika v hlavním papežském sídle před ukončením jeho působení v čele římskokatolické církve. Osobně se rozloučil s každým kardinálem včetně Miloslava Vlka a Dominika Duky.

Benedikt XVI. slíbil svému budoucímu nástupci "bezpodmínečnou úctu a poslušnost". Podle prvních komentářů tak potvrdil snahu zažehnat obavy před rozepřemi na mocenském vrcholu církve, kdy budou vedle sebe existovat nový a emeritní papež.

Kardinály vyzval, aby při volbě nového pontifika spolupracovali jednotně "jako orchestr", ve kterém lze dosáhnout "dohody a harmonie".

Foto: Osservatore Romano, Reuters

Papež promlouvá ke shromážděným katdinálům.

Římskokatolickou církev čeká v březnu volba nového papeže. Jak ve čtvrtek oznámil vatikánský mluvčí Federico Lombardi , takzvaného konkláve se zúčastní nanejvýš 115 kardinálů. Mezi nimi i pražský arcibiskup Dominik Duka.

V Castel Gandolfo bude Benedikt XVI. jako emeritní papež pobývat do dubna, kdy má být připraven jeho nový příbytek ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae. Podle oficiálního prohlášení se rozhodl rezignovat proto, že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly. Do zvolení nového papeže církev formálně povede kardinál Tarcisio Bertone.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež oznámil rezignaci

Papež Benedikt XVI. oznámil, že ze zdravotních důvodů odstoupí 28. února. Uvedla to v pondělí italská tisková agentura ANSA. Vatikán informaci potvrdil. Je to...

Papež naposledy dobrovolně odešel před 718 lety

Papež Benedikt XVI. oznámil v pondělí svou rezignaci. V dějinách je to poměrně ojedinělý krok, v posledních staletích nevídaný. Papežové "běžně" rezignovali ve...

Výběr článků

Načítám