Hlavní obsah

Papež v tradičním poselství mluvil o bratrství a usmíření

Papež František v úterním tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) zdůraznil důležitost bratrského soužití lidí různých národů, kultur a náboženství. Lidi na celém světě přitom vybídl, aby rozmanitost vnímali jako zdroj obohacení, a nikoli jako nebezpečí.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Papež František přednáší poselství Urbi et Orbi

Článek

Znepřátelené strany v oblastech zmítaných válkami, jako je Sýrie, Jemen či řada afrických zemí, papež vyzval k usmíření. Apeloval také na obnovu dialogu mezi Izraelci a Palestinci.

"Doufám, že Izraelci a Palestinci obnoví jednání a vydají se na cestu míru, která ukončí konflikt, jež trvá více než 70 let," prohlásil papež z balkonu baziliky svatého Petra ve Vatikánu.

Mezinárodní společenství papež vyzval, aby urychleně dospělo k politickému řešení války v Sýrii, jež umožní návrat syrských uprchlíků do vlasti a život v míru.

Papež také vyjádřil naději, že příměří uzavřené v prosinci v Jemenu ukončí v zemi válku a hladomor a přinese úlevu tamním dětem.

Vzpomněl i na mnoho Afričanů, kteří potřebují humanitární pomoc a potravinové zabezpečení i klid zbraní na celém kontinentu.

Pontifex neopomněl ani další neklidné oblasti, jako je Korejský poloostrov, Venezuela, Nikaragua či Ukrajina, a vyslovil přání na zlepšení podmínek mnohdy utiskovaných křesťanských menšin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám