Hlavní obsah

Papež převzal dar od českých sklářů, unikátní skleněný relikviář

Čeští biskupové předali ve čtvrtek při soukromé audienci ve Vatikánu dary papeži Františkovi. Hlavním z nich byl křišťálový relikviář svaté Zdislavy, který vyrobili skláři hutě Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku. Relikviář pro Svatého otce doprovázel do Vatikánu i sám sklářský mistr Pačinek a také duchovní Rudolf Repka, správce cvikovské farnosti.

Foto: Facebook Jiřího Pačínka, Právo

Křišťálová monstrance ve Vatikánu. Na snímku vlevo cvikovský duchovní Rudolf Repka, vpravo sklářský mistr Jiří Pačinek

Článek

Unikátní relikviář má podobu monstrance, která ve svém středu nese drobnou kůstku z ostatků svaté Zdislavy, které jsou uložené v Jablonném v Podještědí, kde světice působila.

„Žár roztaveného skla by ale ostatek nevydržel, pro jeho uložení proto byla zvolena studená technika, lepení skla," popsal umělecký manažer kunratické sklárny David Sobotka. Relikviář vyrobili skláři z čirého, hutně tvarovaného skla a majitel sklárny Jiří Pačinek na něm se svým týmem pracoval zhruba dva týdny.

Chlapec při audienci vydyndal na papeži jeho zuchetto

Koktejl

Na jednotlivých částech monstrance pracoval i rytec skla Arno Čančík, který patří k tuzemské špičce v oboru. Rytiny zobrazují mimo jiné svatou Zdislavu coby patronku chudých, nemocných a rodin. Do skla je vyrytý také znak litoměřické diecéze, pod niž dnes spadají místa, kde svatá Zdislava působila. Na monstranci je také vyrytý text k 800. výročí narození světice.

Rytina zdobí i hlavní část relikviáře, žádné jiné zdobení nebo zlacení ale schránka nemá. „Už na začátku jsme si řekli, že to uděláme jednoduché až puristické, aby v tom křišťálu vynikla svatá Zdislava," vysvětlil David Sobotka.

Tři papežovi gardisté odešli. Odmítli injekci

Evropa

Podle Dalimilovy kroniky proslula Zdislava svým milosrdenstvím, dobročinností, křesťanskými skutky a láskou k bližnímu. Stala se léčitelkou nemocných, ochránkyní chudých a opuštěných. Provdala se za významného českého velmože Havla z Markvartic, s nímž žila na hradu Lemberk u dnešního Jablonného v Podještědí. V katakombách zdejší baziliky jsou dodnes uloženy také její ostatky.

Zdislava byla v roce 1907 blahořečena a v roce 1995 ji papež Jan Pavel II. prohlásil v Olomouci za svatou. Zdislava je patronkou rodiny, Libereckého kraje i litoměřické diecéze. Její relikvie jsou zhruba v 60 místech po celém světě, například na Filipínách, v Brazílii, ve Vietnamu nebo v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám