Hlavní obsah

Papež odsoudil užití chemických zbraní, chce konec války v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František v neděli důrazně odsoudil použití chemických zbraní, ale vyzval k diplomatickému urovnání konfliktu v Sýrii. Při svém tradičním nedělním vystoupení na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu nechal stranou obvyklá náboženská témata a zcela se věnoval krizi kolem Sýrie.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Článek

"Moje srdce je hluboce raněno tím, co se děje v Sýrii, řekl papež.

Nejvyšší představitel katolické církve zopakoval své předchozí výzvy adresované všem stranám občanské války, aby odložily zbraně a "poslechly hlas svého svědomí a s odvahou vykročily cestou jednání".

František před desítkami tisíc věřících, kteří se na vatikánském ústředním náměstí shromáždili, se dosud vůbec nejemotivněji zhrozil nad použitím chemických zbraní

"S nejvyšším důrazem odsuzuji použití chemických zbraní. Řeknu vám, že ony hrozivé obrázky z posledních dnů se vpálily do mé mysli a do mého srdce," řekl papež. Měl přitom očividně na mysli fotografie a televizní záběry obětí chemického útoku v Sýrii.

"Boží soud a soud historie zváží naše činy. Před tím není úniku," zahřímal obvykle mírný František. "Válka plodí válku! Násilí plodí násilí!"

Papež rovněž oznámil, že 7. září povede celosvětový den půstu a modliteb za mír v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám