Hlavní obsah

Papež František vedl v Římě křížovou cestu

Řím

Za účasti tisíců věřících se v pátek večer papež František zúčastnil v římském Koloseu křížové cesty. Tímto obřadem na Velký pátek si křesťané připomínají poslední cestu Ježíše Krista před ukřižováním. Probíhá podle tradičního schématu čtrnácti pašijových zastavení. Meditace k letošní pobožnosti křížové cesty vypracoval z papežova pověření Renato Corti, emeritní biskup severoitalské Novary.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež v čele procesí v Římě

Článek

Křížová cesta trvá kolem tří hodin a je považována za jeden z vrcholů pašijového týdne. Ten začal Květnou nedělí a skončí o nacházejícím víkendu.

Křížové cestě dnes předcházel obřad ve vatikánské bazilice svatého Petra, během kterého papež připomněl Ježíšovo utrpení a smrt. Velkopáteční liturgie začala takzvaným úkonem prostrace, v němž František vzdával úctu kříži vleže, tváří obrácenou k zemi. Homilii, jak je v tento den zvykem, pronesl papežský kazatel Raniero Cantalamessa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Papež v sobotu večer povede liturgii velikonoční vigilie a v neděli, kdy si křesťané připomínají Kristovo zmrtvýchvstání, pronese v poledne na Svatopetrském náměstí své velikonoční poselství a požehnání Městu a světu. Velikonoční pondělí je potom ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Procesí vedení papežem Františkem u římského Kolosea

Na Zelený čtvrtek papež po mši ve Svatopetrském chrámu měl ještě bohoslužbu v římské věznici Rebibbia. Připomněl tam poslední večeři Páně pustil se do tradičního obřadu omývání nohou.

Podle vatikánského rozhlasu poklekl před šesti muži a šesti ženami z Nigérie, Konga, Ekvádoru, Brazílie a Itálie, kteří si tam odpykávají trest. Umyl a políbil jim nohy a rozloučil se pohledem do očí a úsměvem. Začal přitom u viditelně dojaté nigerijské vězeňkyně, která držela na klíně několikaroční dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám