Hlavní obsah

Papež František požehnal Městu a světu, vyzval k ukončení válek

Vatikán
Aktualizováno

Papež František svůj projev před středečním požehnáním Urbi et orbi (Městu a světu) věnoval především pokračujícím válečným konfliktům, i když v něm opět brojil i proti mamonu, vykořisťováni a nerovnosti. Papež František ale nedodržel tradice svých předchůdců, kteří zdravili věřící v různých jazycích. V krátkém projevu několikrát popřál „Požehnané Vánoce všem.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požehnání papeže si přišly poslechnout tisíce věřícíchVideo: Reuters

 
Článek

Papež, kterého na Svatopetrském náměstí freneticky vítal dav věřících, nejprve všem popřál krásný den a požehnané Vánoce. Pak podobně jako loni jeho předchůdce Benedikt XVI. vyzval k míru v Sýrii: „Mnoho životů přerval v nedávné době konflikt v Sýrii podněcující nenávist a pomstu.  Pane, daruj svůj pokoj Sýrii a celému světu.“

František se ale soustředil i na další konflikty, mnohdy na ty, které stojí na okraji pozornosti médií. „Daruj pokoj Středoafrické republice, na niž lidé často zapomínají, ale ty (Pane) nezapomínáš na nikoho.“  Zmínil ale i léta trvající boje na východě Demokratické republiky Kongo, které eskalovaly loni, stejně jako ani ne dva týdny starý konflikt v Jižním Súdánu. Popřál mír této nejmladší africké zemi.

„Ty, kníže pokoje, obrať srdce násilníků všude, aby složili zbraně a byla nastoupena cesta dialogu,“ řekl papež a zmínil sektářský konflikt v Nigérii a v Palestině, kde se Kristus narodil, i Irák sužovaný atentáty.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papež František pronáší poselství na Boží hod.

Papež zmínil i pronásledované křesťany a uprchlíky, přičemž připomenul tragédii u Lampedusy.

Uvedl také, že by se mělo myslet na staré a nemocné a také na lidi postižené přírodními katastrofami, jako na Filipínách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám