Hlavní obsah

Palivo z potopené ruské lodě ohrožuje delfíny i pláže na Kanárských ostrovech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palivo z ruské rybářské lodě Oleg Nejdanov, která se před týdnem potopila u Kanárských ostrovů, dál uniká do moře. Podle organizace Greenpeace se už ve středu palivo objevilo na jedné z pláží ostrova Gran Canaria. Ochránci životního prostředí kvůli havárii zkritizovaly úřady, které se rozhodly odtáhnout hořící loď z přístavu a nechaly ji potopit na volném moři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící loď Oleg Nejdanov remorkéry odtáhly na volné mořeVideo: Reuters

 
Článek

Skvrna z vytékajících ropných látek se podle Greenpeace rozšířila na víc než 100 kilometrů. Organizace ve čtvrtek vyzvala k zahájení veškerých možných opatření, které by zabránily, aby se palivo dostalo k pobřeží ostrova Gran Canaria.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Při přiblížení ropných látek k pobřeží je nezbytné aktivovat všechny technické a lidské zdroje, aby se zabránilo vážnějším následkům, uvedla Greenpeace v prohlášení citovaném španělským deníkem La Provincia.

Menší množství paliva se podle organizace už ve středu objevilo na pláži Veneguera u přístavu Mogán na Gran Canaria.

Téměř tři kilometry pod hladinou

Vrak ruské rybářské lodi Oleg Nejdanov už lokalizoval podmořský robot. Objevil ho v hloubce 2700 metrů pod hladinou zhruba 24 kilometrů od jižního pobřeží ostrova Gran Canaria.

„Je ve větší hloubce, než jsme očekávali,“ uvedla španělská ministryně pro veřejné práce Ana Pastorová.

Foto: Španělské ministerstvo obrany, Reuters

Rybářská loď Oleg Nejdanov poškozená požárem

Greenpeace také zkritizovala úřady za to, že se rozhodly loď potopit na volném moři. Plavidlo začalo hořet 11. dubna, když kotvilo v přístavu v Las Palmas. Aby se oheň nerozšířil na další lodě, rozhodly úřady, že je nechají odtáhnout na moře. Evakuováno bylo 72 členů posádky.

O čtyři dny později se Oleg Nejdanov potopil zhruba 24 kilometrů jižně od města Maspalomas na Gran Canaria. V té době v lodi bylo přes 1400 tun paliva.

Podle ochránců životního prostředí to bylo rozhodnutí o odtažení lodi špatné proto, že na otevřeném moři je mnohem těžší zabránit šíření ropných látek než v přístavu nebo zátoce.

Delfíni, korály i želvy

V oblasti, kde se loď potopila, jsou navíc hlubokomořské korály a žijí tam také delfíni a želvy.

Foto: Španělské ministerstvo obrany, Reuters

Španělské úřady už oznámily, že v oblasti hlídkují lodě a vrtulník, které monitorují situaci a mají zajistit, aby uniklé palivo neohrožovalo živočichy. Dosud podle agentury AFP zachránily tři buřňáky šedé, velké mořské ptáky, které ropné látky přímo ohrožovaly.

Loď Oleg Nejdanov se dostala do hledáčku médií už loni, když její posádku obvinili z nelegálního rybolovu v moři u Senegalu. Místní úřady posádku i s lodí propustily až po třech týdnech a po zaplacení pokuty ve výši 900 000 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám