Hlavní obsah

Padesátidenní moratorium na volební průzkumy na Slovensku zatím nebude

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenský ústavní soud ve středu pozastavil účinnost zákona o zákazu zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů 50 dnů před volbami. Vyhověl tak ústavní stížnosti prezidentky Zuzany Čaputové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová 20. června 2019 na Pražském hradě.

Článek

O samotném návrhu Čaputové ohledně protiústavnosti normy rozhodne ústavní soud později. Novelu zákona, která měla prodloužit moratorium na zveřejňování výsledků průzkumů, schválili poslanci parlamentu a pak prolomili veto hlavy státu.

Moratorium se mělo prodloužit ze současných 14 na 50 dnů před volbami. Novela měla vstoupit v platnost před nadcházejícími parlamentními volbami, které se budou konat 29. února 2020.

Vzhledem k času, který zbývá, je nyní pravděpodobné, že se u nadcházejících voleb budou průzkumy řídit podle starých pravidel.

Slováci budou měsíc a půl před volbami bez průzkumů. Poslanci prolomili veto Čaputové

Evropa

Pro 50denní moratorium hlasovali všichni poslanci vládní strany Směr – sociální demokracie, vládní Slovenské národní strany, opoziční Lidové strany Naše Slovensko a několik nezávislých poslanců. Vládní strany odůvodňovaly prodloužení moratoria tím, že prostřednictvím „objednaných průzkumů“ veřejného mínění se politické strany snaží ovlivňovat voliče.

Vzdor postoji poslanců Směru zkritizoval padesátidenní moratorium současný premiér Peter Pellegrini (Směr) i ministr zahraničí Miroslav Lajčák (nominant Směru).

V České republice platí zákaz zveřejňování průzkumů tři dny před volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám