Hlavní obsah

Pád vlády poškodí slovenskou pravici, míní analytici

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pád vlády premiérky Ivety Radičové může dlouhodobě poškodit slovenskou pravici, které voliči přestanou důvěřovat. Po loňských volbách dokázala pravice sestavit vládu, její vládnutí však bylo spojené s neustálými rozpory, až dospělo k neslavnému konci.

Článek

Podle analytika Pavla Haulíka hodně bude záležet na tom, jak strany vzniklou situaci vysvětlí voličům. „Lavina politického obviňování a hledání viníka se nespustí okamžitě,“ říká Martin Slosiarik z agentury Focus.

Podle Haulíka není zatím jasné, jaký bude mít pád vlády vliv na preference politických stran. „Koaliční partneři strany Svoboda a Solidarita se obávají, že SaS z toho může výrazně profitovat. Je však možný také opačný pohyb,“ dodal Haulík pro deník Sme. Tři vládní strany se budou snažit přesvědčit voliče SaS, že postoj této strany byl pro Slovensko špatný.

Absurdní situace

Politolog Samuel Abrahám označil situaci, která vedla k pádu vlády, za absurdní. Euroval totiž nakonec Slovensko schválí s podporou opoziční strany Smer-sociální demokracie. „Sulík věděl, že to nakonec projde a raději položil vládu. Přitom říkal, že stojí za premiérkou Ivetou Radičovou,“ uvedl Abrahám. Podle politologa předseda SaS prosazoval svůj názor populisticky ve snaze změnit preference strany s tím, že se postaví za něco, co je populární mezi lidmi. „Většina lidí je proti eurovalu,“ dodal Abrahám. Fico je podle politologa za této situace jasným vítězem.

Podle politologa Michala Horského má SaS nulový koaliční potenciál. „Způsob, jakým SaS hlasovala, učinila ze strany vyděděnce parlamentní politické scény,“ uvedl Horský. Politolog předpokládá vznik velké koalice strany Smer-sociální demokracie a pravicových stran.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění je nejpopulárnější stranou na Slovensku opoziční strany Smer-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. S velkým odstupem následuje doposud vládní Slovenská demokratická a křesťanská unie a další pravicové strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám