Hlavní obsah

Otevřená agrese, obvinil Rusko Turčynov

Aktualizováno

Předseda ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov v pátek obvinil Rusko z otevřené agrese. Zároveň podle agentury AP prohlásil, že Moskva postupuje podle podobného scénáře, jaký předcházel válce Ruska s Gruzií o Abcházii.

Foto: ČTK/AP

Prozatímní prezident Oleksandr Turčynov

Článek

Turčynov v této souvislosti naléhavě vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil provokace na jihoukrajinském Krymu. Situaci srovnal s ruskou intervencí v Gruzii v roce 1992 kvůli Abcházii, kde žije početné ruské obyvatelstvo.

"Rusko vyslalo síly na Krym... Postupují podle scénářů, které jsou zcela analogické s Abcházií, když při vyvolání vojenského konfliktu začali s anexí jejího území," řekl podle AP.

"Osobně se obracím na prezidenta (Vladimira) Putina s požadavkem, aby okamžitě zastavil provokaci a odvolal vojáky z Krymské autonomní oblasti a postupoval výlučně v rámci podepsaných dohod," prohlásil Turčynov podle agentury Interfax-Ukrajina na tiskové konferenci v ukrajinském parlamentu.

„Velmi vážné následky”

Agentura AFP mezitím informovala, že do krymského správního střediska Simferopolu bylo v pátek letecky přepraveno více než 2000 ruských vojáků. "Jsme dnes svědky invaze ruské armády... Vzdušný prostor (na Krymu) je uzavřen kvůli přistávání velkého počtu ruských letadel a vrtulníků," sdělil podle agentury zástupce ukrajinského prezidenta na Krymu Serhij Kunicyn.

"Jsme přesvědčeni, že Ukrajina si zachová svoje území, že si uhájí svoji nezávislost a veškeré pokusy o anexe, vpády, budou mít velmi vážné následky," dodal podle Interfaxu Turčynov na tiskové konferenci.

Zaorálek: Chceme celistvou Ukrajinu

S prozatímním prezidentem Turčynovem se v pátek v Kyjevě měl setkat český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který byl na Ukrajině na dvoudenní návštěvě v rámci mise takzvané visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Kvůli napjaté situaci v zemi se ale schůzka neuskutečnila.

"Výskyt záhadných vojáků bez výložek je velice znepokojivý. Je to forma provokace. Je nebezpečné, aby se ta situace na Krymu dále vyhrocovala," komentoval dění v posledních hodinách na Krymu šéf české diplomacie.

Ukrajinský ministr zahraničí i premiér, se kterými během své cesty po Ukrajině mluvil, mu prý řekli, že se v pátek snažili spojit se svými ruskými protějšky Sergejem Lavrovem a Dmitrijem Medvěděvem, ale nedovolali se jim. "Ruští partneři s nimi nebyli ochotni navázat kontakt. To jsou věci, které nás znepokojují," dodal Zaorálek s tím, že je potřeba za každou cenu zabránit eskalaci a ještě většímu vyhrocení konfliktu na Krymu. "My chceme Ukrajinu, která je celistvá a která nepřistoupí na žádné dělení," uzavřel.

Zaorálek v rozhovoru s českými novináři rovněž uvedl, že nového ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka podpořil i nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, který se také vyslovil pro co nejrychlejší podepsání asociační dohody Ukrajiny s Evropskou unií.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinskou vládu vede premiér-kamikadze

Velmi nevděčné úkoly čekají Arsenije Jaceňuka. Toho ve čtvrtek parlament potvrdil ve funkci předsedy ukrajinské vlády. Je mu teprve 39, a stal se tak...

Výběr článků

Načítám