Hlavní obsah

Osobně budu kontrolovat, jak Temelín pracuje, slíbil Klaus v Rakousku

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Prezident Václav Klaus v úterý po setkání se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem uvedl, že ČR hodlá pokračovat ve využití jaderné energie a rozšiřovat Jadernou elektrárnu Temelín. Poznamenal přitom, že v jižních Čechách, kde se elektrárna nachází, má chalupu. S nadsázkou prohlásil, že bude osobně kontrolovat, jak Temelín pracuje.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Václav Klaus se ve Vídni setkal se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem.

Článek

„ČR hodlá pokračovat v jaderné energetice a hodlá rozšiřovat temelínskou jadernou elektrárnu,“ uvedl Klaus na tiskové konferenci ve vídeňském Hofburgu. „U nás nevítězí iracionální fanatismus některých aktivistů v Evropě, že všechno je tzv. zelená energie,“ doplnil. Rakousko zastává k české jaderné energetice dlouhodobě kritický postoj. Během úterního setkání se oba prezidenti aspoň shodli, že jim leží v této oblasti na srdci bezpečnost.

Rakouský prezident uvedl, že Klaus během společného setkání podotkl, že právě bezpečnost je pro něj nejdůležitější i z hlediska dětí a vnuků. Český prezident pak vysvětlil, že má v jižních Čechách chalupu, ze které jsou vidět chladící věže temelínské elektrárny. Na chalupě hodlá Klaus s rodinou více pobývat, až mu v březnu vyprší prezidentský mandát. „Budu kontrolovat osobně, jak dobře pracuje Temelín,“ s nadsázkou řekl Klaus.

Potvrdil přitom shodu na zájmu na bezpečnosti jaderné energetiky. „Můj zájem, aby jaderná energetika byla bezpečná, je stejně vysoký, jako je zájem rakouského obyvatelstva,“ prohlásil Klaus.

Odsun sudetských Němců

Česko-rakouské vztahy zatěžují také některé události 20. století, například odsun sudetských Němců. Fischer zdůraznil, že je třeba se přiblížit historické pravdě a vidět i kontext. Za úspěch by považoval vznik společné učebnice dějin.

Odlišný názor se na tiskové konferenci projevil i u tématu budoucnosti eurozóny. Klaus se vyslovil proti tomu, aby Řecko dostalo další dva roky na nápravu kritické hospodářské situace. „Prodlužovat agónii Řecka je pro Řeky a Řecko tragická chyba,“ prohlásil s tím, že nucené setrvání v eurozóně může znamenat pro Řecko katastrofu. Fischer naopak vyslovil názor, že vystoupení Řecka z eurozóny by přineslo větší nevýhody než umožnit této zemi setrvat u společné evropské měny.

I přes tyto sporné otázky se ale oba prezidenti shodli, že v česko-rakouských vztazích dominují podobné názory. „Spojuje nás daleko více věcí, než nás rozděluje,“ prohlásil Klaus. „Myslím, že se už velmi dobře známe,“ podotkl Fischer s tím, že to platí jak pro Čechy a Rakušany, tak pro něj s Klausem.

„Rakousko a ČR nejsou pouze sousedními státy, ale jsme také sousedními státy, které spojuje staletá historie,“ uvedl též Fischer s tím, že země společně zažily vzlety i pády.

Reklama

Výběr článků

Načítám