Hlavní obsah

OSN projedná rozpuštění Švýcarska, navrhl to Kaddáfí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí údajně navrhl OSN rozpustit Švýcarsko. O jeho požadavku by mělo jednat nadcházející Valné shromáždění OSN, které se sejde v New Yorku 15. září. Švýcarské televizi to řekla místopředsedkyně zahraničního výboru dolní komory švýcarského parlamentu Christa Markwalderová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kaddáfí podle ní se stejným návrhem přišel už v červenci během summitu zemí G8 v Itálii, nyní ho ale formálně předložil světové organizaci k posouzení. Kaddáfí požaduje rozdělení švýcarského teritoria mezi Francii, Itálii a Německo, tvrdí Markwalderová.

Návrh Tripolisu pravděpodobně souvisí s loňským zatčením Kaddáfího syna Hannibala v Ženevě, kvůli němuž se vážně zhoršily vztahy mezi Libyí a alpskou republikou. Libyjci už přes rok zadržují dva švýcarské obchodníky a nedovolují jim opustit zemi, omezili lety do Švýcarska i vydávání víz Švýcarům. V říjnu Tripolis oznámil, že alpské republice také pozastaví dodávky ropy.

Libye má tento rok zástupce v předsednictvu Valného shromáždění. Markwalderová se proto obává, že využije svého postavení proti její vlasti. Švýcarská diplomacie se prý nyní snaží zabránit tomu, aby na půdě Valného shromáždění propukla nějaká skandální výměna názorů.

Server curyšského deníku Tages-Anzeiger nicméně cituje profesorku mezinárodního práva Basilejské univerzity Anne Petersovou, která tvrdí, že Kaddáfího návrh nemá žádnou šanci na úspěch. Útokem na suverenitu států podle ní Kaddáfí hrubě porušuje mezinárodní právo.

Ženevská policie zadržela pátého ze sedmi synů libyjského vůdce a jeho ženu Alin loni v červenci kvůli podezření, že týrali sloužící. Prominentní libyjský pár pak propustila na kauci 500 000 švýcarských franků (asi 8,4 miliónu korun). Za tuto událost se v srpnu v Tripolisu omluvil švýcarský prezident Hans-Rudolf Merz. Po návratu do vlasti za to byl kritizován.

Švýcarské diplomacii se také minulý týden nepodařilo vyjednat propuštění zadržovaných obchodníků. Libye za ně údajně žádá půl milionu libyjských dinárů (asi 7,25 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám