Hlavní obsah

OSN kritizuje Rusko kvůli porušování lidských práv

Ženeva

Výbor OSN pro lidská práva vyzval ve čtvrtek v Ženevě Rusko, aby zrušilo zákony omezující svobodu slova a práva homosexuálů a zabránilo případům mučení a dalším vážným prohřeškům na poli lidských práv.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Policisté odvádějí jednoho z demonstrantů. v Rusku (ilustrační foto)

Článek

Moskva by se podle OSN měla zasadit i o to, aby se porušování mezinárodních norem nedopouštěla správa anektovaného Krymu, represivní složky v Čečensku a povstalci na východě Ukrajiny.

Zpráva osmnáctičlenného výboru podle agentury Reuters vykreslila pochmurný obraz Ruska jako země, která nestojí o spravedlivý právní systém a pronásleduje kritiky režimu a všechny skupiny obyvatel, které mají odlišný názor na politické a sociální otázky. Dvanáctistránkový dokument odkazuje na případy násilností a rasově motivovaných útoků, jichž se dopouštějí ruští „nacionalističtí extremisté, rasisté a neonacisté”. Nechybějí zmínky o policejním mučení.

Zákony podepsané prezidentem Vladimirem Putinem podle výboru „zřejmě” porušují konvence OSN, které Rusko podepsalo. Týká se to mimo jiné internetové cenzury nebo zákona o takzvaných zahraničních agentech, který vystavuje postihu nevládní skupiny spolupracující se zahraničím.

Výboru vadí i ruský zákon zakazující propagaci homosexuality mezi mládeží a „patriarchální předsudky” vůči ženám, které přetrvávají v ruské společnosti.

Rusko kritiku odmítá

Stavem lidských práv v Rusku se výbor zabýval během března. Vyslechl i členy ruské delegace, kteří obvinění odmítli.

Informace o prohřešcích proti lidským právům zařadili členové výboru do své zprávy na základě výpovědí právníků, členů nevládních organizací a příslušníků akademické obce z řady zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám