Hlavní obsah

Orbán se i se svým úřadem stěhuje na hrad

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Od ledna bude oficiální adresou maďarského úřadu vlády bývalá budova kláštera karmelitánů na Budínském hradě. Dosud měli maďarští premiéři kanceláře v budově parlamentu a v jeho okolí na Kossuthově náměstí v centru Budapešti.

Foto: Facebook maďarského úřadu vlády

Maďarský premiér Viktor Orbán si prohlíží své nové sídlo

Článek

Premiér Viktor Orbán bude mít nyní výhled na město z hradního kopce a zahraničním návštěvám se může pochlubit reprezentativními prostory.

Foto: Facebook maďarského úřadu vlády

Architekt Gábor Zoboki se snažil udržet ráz historické budovy a zároveň z ní udělat moderní administrativní budovu. „Tohoto nelehkého úkolu se Zoboki zhostil dobře,“ konstatoval server index.hu.

Foto: Facebook maďarského úřadu vlády, ČTK

Knihovna nového úřadu vlády

Puritánské prostory

Server označil vnitřní prostory za „puritánské“ a mnohé kanceláře svými rozměry novinářům připomínaly malé místnosti mnichů, ale se spoustou současných technických vymožeností. „V místnostech je například topení umístěno ve zdech,“ konstatoval server.

Nábytek v místnostech je z malé části původní zrestaurovaný a z větší části jsou to repliky. Redakce pochválila také vnitřní dvůr, který však navzdory původním plánům z bezpečnostních důvodů nebude veřejnosti přístupný. Zasedání vlády se bude konat v místnosti, kterou v minulosti využívali mniši jako společnou jídelnu.

Na Hradní vrch se stěhují také některá ministerstva a obyvatelé maďarské metropole mají obavy, že celý komplex se nakonec promění na nepřístupnou vládní čtvrť.

Reklama

Výběr článků

Načítám