Hlavní obsah

Orbán rozdává šikům věrných trafiky

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Česku se výraz „rozdávat trafiky“ ujal v rámci přidělování lukrativních postů. V Maďarsku to vzali doslova, neboť vláda přiděluje věrným opravdu trafiky – kiosky určené k prodeji tabáku a tisku.

Foto: ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Vše se skrývá pod na první pohled bohulibou myšlenkou, že stát by měl mít kontrolu nad prodejem tabákových výrobků, aby cigarety neohrožovaly zdraví mladých.

Hlavním cílem je to, aby je nedostali opoziční socialisté
starosta města Szekszárd

Výsledkem nařízení se stalo nakonec rozdávání trafik v českém smyslu slova. Koncese na trafiky – prodejny tabáku a tiskovin – začali „překvapivě“ houfně získávat lidé blízcí vládní straně FIDESZ premiéra Viktora Orbána.

Zmrzlina a nápoje jako bonus navíc

Koncese úřady udělují na minimálně dvacet a maximálně na třicet let. Aby byla odměna věrným ještě sladší, zvláštním zákonem se vládní strana usnesla, že trafiky budou moci prodávat i zmrzlinu, nanuky a nápoje. Tím jim podstatně stoupnou tržby.

Původní návrh zákona z roku 2011 upřednostňoval při udělování koncesí osoby se sníženou pracovní schopností, nezaměstnané a ženy po mateřské. Maďarská média však upozornila, že po přidělení koncesí je jasné, že mezi vyvolenými výrazně dominují sympatizanti vládní strany a příbuzní místních funkcionářů strany FIDESZ.

„Hlavním cílem při udělování koncesí na trafiky je to, aby je nedostali opoziční socialisté,“ řekl zcela nepokrytě starosta města Szekszárd na nahrávce, kterou se podařilo získat médiím.

Takové praktiky vyvolaly v médiích ostrou kritiku. Do ní se nečekaně zapojil i vicepremiér Tibor Navracsics.

„Nejsem příznivcem toho, aby někdo upřednostňoval své příbuzné. Kdo byl svědkem zneužívání moci nebo korupce, ať to oznámí,“ vyzval v rozhovoru pro zpravodajskou televizi Hír TV.

FIDESZ a Orbán přitom během kampaně před volbami v roce 2010, při nichž získali 53 procent hlasů, slibovali, že vymýtí přidělování pracovních míst podle stranické legitimace a že jediným kritériem bude odbornost, profesionalita a pracovní výkonnost.

Ošetřeno zákonem
* Vyšší zisk prodejců tabáku má zajistit i snížení počtu trafik ze současných 40 tisíc na 5400. * Zákon předepisuje, že v obci s méně než dvěma tisíci obyvateli smí být pouze jedna trafika.
* V lidnatějších obcích a městech může být na každé 2 tisíce obyvatel jedna trafika.

Reklama

Výběr článků

Načítám