Hlavní obsah

Orbán přijal Le Penovou. Podpořit ji před francouzskými volbami odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý přijal v Budapešti kandidátku na francouzskou prezidentku Marine Le Penovou. Podporu jí ale vyjádřit odmítl. Před měsícem byla u Orbána na návštěvě také vycházející hvězda francouzské krajní pravice Eric Zemmour.

Foto: MTI

Marine Le Penová a Viktor Orbán v Budapešti

Článek

„Respektujeme Francouze a nemyslíme si, že teď musíme zaujmout nějaké stanovisko,” řekl předseda maďarské vlády.

Le Penová, která stejně jako Zemmour patří ke krajní pravici, zdůraznila, že Maďarsko se opět staví do boje proti totalitě. „Evropská unie chce fungovat jako centralizovaná země, ale my máme jiný názor. V Evropě není jeden národ a my podporujeme svobodu národů a Evropu národů,” uvedla Le Penová.

Orbán na společné tiskové konferenci řekl, že v Evropském parlamentu chtěli Maďarsko opakovaně ukřižovat, ale Le Penová a její strana se pokaždé postavila na stranu Maďarska.

Orbán hodlá ignorovat výbor pro lidská práva

Zahraniční

„Struktury klasických stran se v Evropě mění a chceme v tom spolupracovat. Evropská pravice se musí obnovit,” řekl Orbán.

Předseda maďarské vlády upozornil, že konkurenceschopnost hospodářství Evropské unie ve světovém měřítku klesá a unie nemá dostatečný vliv v mezinárodní oblasti. „Unie nedokázala vyřešit migrační tlak a nedokáže řešit ani zvyšování cen energií,” řekl.

Orbán dodal, že Polsko a Maďarsko v poslední době cítí tlak určité modernizované formy Brežněvovy doktríny ze strany unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám