Hlavní obsah

Maďarsko k hranicím s Ukrajinou posílá vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko v reakci na vývoj na východě Ukrajiny rozmístí u hranic s Ukrajinou vojáky. V úterý o tom na Facebooku informovalo maďarské ministerstvo obrany. Počet vojáků nijak neupřesnilo. Maďarský premiér Viktor Orbán zároveň avizoval, že bude jeho země postupovat v koordinaci s evropskými partnery.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

"Bezpečnost Maďarska je nejdůležitější, posilujeme ochranu maďarsko-ukrajinské hranice," uvádí se v prohlášení. Ministerstvo nespecifikovalo, kolik vojáků plánuje k hranici poslat. Podotklo jen, že vzhledem ke krizi mezi Ukrajinou a Ruskem je stejně důležitá obrana hranic i příprava na humanitární misi. Orbán před několika dny řekl, že z Ukrajiny by do Maďarska mohly přijít statisíce uprchlíků.

Ukrajina povolává rezervisty

Evropa

Orbán prohlásil, že telefonicky koordinoval kroky s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. „Jasně jsem řekl, že Maďarsko je součástí společného unijního postoje,“ uvedl Orbán. Na úterý svolal zasedání bezpečnostní rady státu.

V podobném duchu se vyjádřil také šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. „Maďarsko v této otázce nikdy neporušilo jednotu unie. Paralelně s tím však nesmíme vzdávat víru v diplomatické řešení,“ uvedl.

Separatisté jsou při chuti. Vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Evropa

Šéf opoziční Demokratické koalice expremiér Ferenc Gyurcsány však v narážce na dobré vztahy Orbána s ruským prezidentem Vladimírem Putinem vyzval maďarského premiéra, aby konečně svěsil ze zdi obraz Putina.

„Udělejte to a zavěste si místo Putinova obrazu zrcadlo a podívejte se do něho,“ vyzval premiéra Gyurcsány.

Orbán v Moskvě

Předseda maďarské vlády jednal začátkem února v Moskvě s ruským prezidentem. Putin po jednání ocenil přínos Orbánovy vlády pro rozvoj rusko-maďarských vztahů a uvedl, že Moskva doufá v pokračování této spolupráce.

Protiruské nálady na západě způsobily škody, řekl Orbán při návštěvě Putina

Evropa

Putin také naznačil, koho by si přál jako vítěze dubnových parlamentních voleb v Maďarsku.

„Obvykle v případech, kdy naše partnery čekají volby, říkáme, že budeme spolupracovat s jakýmkoli zvoleným vedením. Ale musím podotknout, že vaše práce s respektem k Rusku vyústila v mnoho úspěchů v zájmu maďarského lidu a v zájmu Ruska. Doufám, že taková vzájemná spolupráce bude pokračovat," řekl Putin.

Nic než katastrofa. Ruské akcie i rubl se dál řítí ke dnu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám