Hlavní obsah

Opozice na Slovensku sílí, Fico může vyhrát volby, ale skončit bez partnera

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Červnový průzkum agentury Polis Slovakia potvrdil pokles preferencí strany Smer-sociální demokracie premiéra Roberta Fica pod 30 procent. Podle průzkumu zveřejněného v pátek by Fica volilo 29,1 procenta Slováků. Parlamentní volby se na Slovensku uskuteční už tuto sobotu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Robert Fico má starosti

Článek

Na základě průzkumu politologové nevylučují, že se na Slovensku může zopakovat český scénář. Fico vyhraje volby, ale nebude mít s kým sestavit vládní koalici. Opoziční pravicové strany spolupráci s Ficem vylučují a Mečiarova strana by se podle posledního průzkumu do parlamentu nedostala.

Pokud se do parlamentu nedostane vládní Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara, Ficovi nebude stačit koalice se Slovenskou národní stranou Jána Sloty, která by pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu překročila jen těsně. Pravice by mohla mít většinu křesel a Fica se Slotou by mohla odsunout do opozice.

Předvolební průzkum agentury Polis Slovakia
Smer-sociální demokracie29,1%
Slovenská demokratická a křesťanská unie15,9%
Svoboda a Solidarita12,8%
Křesťanskodemokratické hnutí10,8%
Most-Híd7,1%
Slovenská národní strana5,7%
Strana maďarské koalice5,0%

Fico obvinil opozici z nefér kampaně

Slovenský premiér Robert Fico na páteční mimořádné tiskové konferenci prohlásil, že na Slovensku probíhá nelegální volební kampaň, kterou vede pravicová opozice. „To, co se děje v rámci předvolební kampaně, nemá s demokracií nic společného,“ uvedl Fico. Z nelegálních praktik obvinil Fico pravicovou opozici.

„V kampani se používají nelegální, nebezpečné postupy, které ohrožují demokracii. My jsme to nikdy nedělali a ani to dělat nebudeme, ale oni to dělají. Kupují voliče, lžou voličům. Když to dělají teď, co budou dělat, když budou součástí vládní koalice?“ položil řečnickou otázku Fico.

Sporné akce

Uvedl několik příkladů, které mají podle Fica skandalizovat jeho stranu Smer-sociální demokracie. Zmínil se o dopisech, které v těchto dnech dostávají statisíce Slováků do svých poštovních schránek a je na nich hlavička strany Smer-sociální demokracie.

„Tyto dopisy rozesílá Strana demokratické levice (SDL) z české adresy s mým zfalšovaným podpisem. V dopise mám vyzývat sympatizanty a členy strany Smer-sociální demokracie, aby volili SDL. V demokratické zemi není možné respektovat, aby někdo zneužíval podpis předsedy vlády a předsedy nejsilnější politické strany,“ konstatoval Fico.

Premiér rovněž kritizoval společnost FaxCopy, která nabízí desetiprocentní slevu každému zákazníkovi, který od pondělí až do 16. června předloží hlasovací lístky současných vládních stran a tím dokáže, že je nevolil. „Je to způsob kupování hlasů, jaký nemá obdoby,“ zdůraznil Fico.

Akci vedení společnosti potvrdilo a nevidí v tom nic špatného. Bývalým majitelem FaxCopy je předseda mimoparlamentní strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. SaS by po případném úspěchu pravice ve volbách mohla být součástí nové vládní koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám