Hlavní obsah

Opozice chce položit ukrajinskou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Brusel

Ukrajinská opozice odeslala v pondělí do parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mykoly Azarova kvůli jejímu postoji k evropské integraci. Oznámila to agentura Unian. Kabinet podle opozičních poslanců sabotuje vládní program, jehož cílem je sblížení s Evropou.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští policisté

Článek

Návrh předložily poslanecké kluby opozičních stran Otčina, UDAR a Svoboda, které stojí v čele protivládního odporu jak ve Sněmovně, tak i v ulicích ukrajinských měst. Rozhodnutí vlády přerušit proces integrace s Evropskou unií a nepodepsat připravovanou asociační dohodu vyvolalo na Ukrajině masové protesty a v Evropě roztrpčení a zklamání.[celá zpráva]

„Kabinet jednal v přímém rozporu se zákonem o zásadách vnější politiky země,” uvádí se v opoziční žádosti o parlamentní hlasování. „Za prioritní program je v tomto ohledu označena integrace Ukrajiny s Evropskou unií. Zablokování tohoto programu je proto důvodem k odvolání vlády,” tvrdí opozice.

Ukrajinská média nedávají opozičnímu kroku šanci na úspěch. Vládní Strana regionů má sice ve Sněmovně menšinu, ale může se opřít o hlasy komunistů a řady nezařazených poslanců.

Vláda hájí pozastavení asociačních jednání tím, že ukrajinská ekonomika by nepřežila obchodní válku s Ruskem, která by po integraci s evropským trhem nevyhnutelně následovala. Moskva dala opakovaně Kyjevu na vědomí, že podpis pod asociační smlouvou by mohl vyvolat zastavení dodávek ruského plynu, nové celní bariéry ve vzájemném obchodě a zastavení kooperačních projektů. Bez kompenzace ze strany EU ukrajinská ekonomika podle kyjevské vlády takový tlak nevydrží.[celá zpráva]

EU kritizuje ruské vměšování

Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a Evropskou unií v pondělí ve společném prohlášení odmítli předseda Evropské komise José Barroso a stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy: „Tvrdě odmítáme ruský postoj a akce. Je na Ukrajině, aby se svobodně rozhodla, jaký druh vazeb s Evropskou unií hledá.”

Na Ukrajinu byl podle nich vyvíjen tlak zvnějšku, evropská nabídka na podpis asociační dohody a související dohody o volném obchodu je ale stále na stole. Ukrajina měla smlouvy s Unií podepsat koncem tohoto týdne na summitu Východního partnerství v litevském Vilniusu.

„I při vědomí vnějšího tlaku, který Ukrajina zažívá, věříme, že krátkodobé úvahy by neměly převážit nad dlouhodobými výhodami, které toto partnerství přinese,” uvedli oba evropští politici.

Moskva slova evropských politiků o svém nátlaku na Kyjev odmítá a hovoří naopak o vydírání ze strany Evropské unie.

Ukrajinská vláda minulý týden naznačila možnost trojstranných konzultací o situaci mezi Kyjevem, Bruselem a Moskvou. EU to odmítá právě s poukazem na bilaterální charakter smlouvy, přičemž podotýká, že Moskva je pro EU strategickým partnerem, se kterým Unie pravidelně jedná. Konzultovat s Ruskem by bylo možné až konkrétní témata, na nichž se Ukrajina a Unie dohodnou.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám