Hlavní obsah

Omezení pohybu pro neočkované, povinná vakcinace, navrhují odborníci na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po hrozivém nárůstu infikovaných na Slovensku navrhuje konzilium odborníků zpřísnění opatření. Patří mezi ně omezení pohybu neočkovaných lidí v okresech, které jsou v tzv. covid automatu v černé barvě, a povinné očkování pro určité skupiny obyvatel.

Foto: https://korona.gov.sk/

Článek

V červených a černých okresech by se podle odborníků měli zavést covid pasy pro vstup do zaměstnání pro očkované, testované a pro ty, kteří prodělali covid-19.

Konzilium navrhuje podle možností zavést pro zaměstnance home office. V nejvíce postižených okresech by měla být na dva týdny přerušena výuka ve školách. V černých okresech by měly být zakázány svatby, večírky, diskotéky a společenské večeře.

Poplach na Slovensku: rekord v počtu nakažených

Evropa

Konzilium odborníků vyzvalo ke zrychlení očkování třetí dávkou vakcíny. Na Slovensku se třetí dávkou očkují zatím jen občané ve věku nad 55 let.

„Navrhujeme vyplácet zvýhodněnou nemocenskou při onemocnění na covid-19 pouze očkovaným osobám. Je potřeba zvážit povinné očkování určitých skupin obyvatel podobně jako v jiných členských zemích Evropské unie,“ dodala členka konzilia lékařka Elena Prokopová.

Na tahu je vláda

Podle odborníků by zmíněná opatření měla platit co nejdříve, ale nyní je na tahu ministerstvo zdravotnictví a vláda.

V Evropě může do února zemřít dalších 500 tisíc nakažených, varuje WHO

Koronavirus

Na Slovensku za čtvrtek zaznamenali 6805 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, což je nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Zemřelo 20 infikovaných. V nemocnicích je 1964 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 157 na JIP a 188 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 506 795 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 13 166 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 515 241 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 402 607 osob.

Na Slovensku potvrdili subvariantu delty AY.4.2. zvanou delta plus. Jedná se o osm případů za měsíc říjen. „Sedm osob bylo neočkovaných, jedna byla očkovaná,“ uvedl slovenský hlavní hygienik Ján Mikas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám