Hlavní obsah

Olympiáda podle Putina: Ze Soči se stane zakázaná zóna

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos zpřísňující bezpečnostní opatření v černomořském letovisku Soči během zimní olympiády, která se tam uskuteční v únoru příštího roku. Dekret, o kterém v pátek informoval ruský vládní list Rossijskaja gazeta, dnes kritizovali představitelé opozice jako zbytečně tvrdý krok porušující lidská práva.

Foto: Maxim Shipenkov/Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Podle nařízení vznikne "zakázaná zóna" zahrnující většinu rozlehlého Soči; vjezd do města bude možný pouze na zvláštní propustky a budou zakázána veřejná shromáždění, která nebudou mít souvislost s olympiádou. Opatření začnou platit 7. ledna, tedy měsíc před začátkem olympijských her, a potrvají do 21. března, tedy ještě měsíc po hrách.

Opak oslavy demokracie

Ruští ochránci lidských práv považují ohlášená omezení za "drakonická". "Za těchto podmínek se olympijské hry, které mají být oslavou sportu a demokracie, změní v pravý opak," napsal na internetu jeden z předních ruských ekologických aktivistů Alexej Jablokov.

Pavel Čikov, právník specializující se na problematiku lidských práv, v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy prohlásil, že pokud by chystané omezení svobody pohybu a shromažďovacího práva mělo být legální, bylo by třeba přijmout příslušný zákon či vyhlásit výjimečný stav.

Kreml zatím na tyto výhrady oficiálně nereagoval.

Putinovi jde o prestiž

Řada nejen ruských komentátorů se shoduje v názoru, že Putin považuje připravovanou olympiádu za věc osobní prestiže a že je odhodlán učinit vše pro její hladký průběh. Moskva se sportovní událostí spojuje naděje na vylepšení ruské pověsti ve světě.

V posledních týdnech však v zahraničí zaznívají výzvy k bojkotu olympijských her v Soči či k přenesení zimní olympiády 2014 mimo ruské území, a to kvůli homofobnímu zákonu, který Rusko nedávno přijalo.

Kontroverzní norma má trestat jakékoli projevy "netradiční sexuální orientace" v blízkosti mladistvých. Ruské sdružení homosexuálů přitom chce her v Soči využít k obhajobě svých členů. Hned na úvod olympijských soutěží má městem projít průvod gayů a leseb, který má upozornit na silné homofobní nálady v Rusku. Šéfa ruské homosexuální komunity Nikolaj Alexejev podle agentury Reuters prohlásil, že průvod nemůže být zakázán na základě prezidentského dekretu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám