Hlavní obsah

Ohnivé peklo v londýnském věžáku rozpoutala vadná lednice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Požár výškového domu Grenfell Tower v Londýně, při němž zemřelo téměř sto lidí, desítky dalších utrpěly zranění a na 150 přišlo o střechu nad hlavou, může vadná lednice. Přesněji mrazicí box v ní. Podle BBC o tom v pátek informovala londýnská policie. Na tragédii mělo zásadní vliv to, že venkovní obložení nesplňovalo bezpečnostní normy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První záběry z vnitřku vyhořelého věžáku Grenfell Tower v LondýněVideo: SWNS, AP

 
Článek

Britská policie uvedla také značku lednice, která požár způsobila. Jednalo se zařízení značky Hotpoint, která má své zastoupení i v Česku. Hotpoint. Tento typ nebyl v minulosti označen za závadný a firma jej nestáhla z oběhu. Policie ve spolupráci s výrobcem spotřebičů provádí další testy.

"Máme nyní odborné důkazy, že oheň nebyl založen úmyslně," uvedla zástupkyně policie Fiona McCormacková. Obložení budovy podle ní propadlo ve všech bezpečnostních zkouškách.

Bezmocní hasiči

Požár v Grenfell Tower propukl 14. června hodinu po půlnoci a rychle se rozšířil po celé budově. Hasiči a záchranáři byli bezmocní, protože se neměli k uvězněným lidem ve věžáku jak dostat. Britská policie kvůli nebezpečnému obložení zváží obvinění ze zabití.

Svědci líčili, jak zoufalí rodiče házeli své děti z oken, aby je zachránili před smrtícími plameny. Další lidé sami skákali nebo pobíhali kolem oken a křičeli o pomoc. Plameny se ale šířily příliš rychle, takřka celý věžák Grenfell Tower v Londýně byl v jednom ohni během čtvrt hodiny. [celá zpráva]

Hořlavé obložení má i 11 dalších věžáků 

V souvislosti s požárem už policie zabavila dokumenty několika firem a organizací. Zabývá se i možným porušením bezpečnostních předpisů zejména v oblasti protipožární ochrany.

Britské úřady v souvislosti s požárem identifikovaly jenom na území Anglie 600 výškových budov, jejichž obložení je podobné tomu v Grenfell Tower. Zkoušky zatím prokázaly, že hořlavý materiál byl použit v obložení jedenácti z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám