Hlavní obsah

Nebezpečné obklady jsou v 600 dalších věžácích v Anglii, odhaduje britská vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Obklady podobné těm, které byly ve vyhořelém londýnském domě Grenfell Tower, se nacházejí odhadem v 600 dalších výškových domech v Anglii. Přiznala to kancelář britské premiérky Theresy Mayové. Pro úřady je proto prioritou stav prověřit a hořlavé obklady co nejrychleji odstranit. Při požáru Grenfell Tower zemřelo nejméně 79 lidí.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Požárem zdevastovaný Grenfell Tower

Článek

Úřady zatím odhalily nebezpečí u tří druhů materiálu a jednotlivé radnice mají urychleně prověřit, zda jich není více a jak byly použity na stavbách výškových domů. Podle mluvčího Downing Street jde o „naprosto urgentní“ záležitost, radnice mají vládu informovat do pondělí.

Požár v Grenfell Tower se rozšířil na celý dům během půl hodiny. Podle prvotních zjištění to zapříčinilo hořlavé obložení, které bylo instalováno během loňské rekonstrukce. Dodavatel původně nabízel jiné, nehořlavé obklady, ale nakonec byly vybrány levnější obklady s hořlavým pěnovým polyetylénem. [celá zpráva]

Foto: Hannah McKay, Reuters

Nový dům v Kensingtonu, kam se má přestěhovat část lidí z vyhořelého Grenfell Tower.

Vláda také slibuje důkladné vyšetření tragédie v Grenfell Tower. Očekává se, že premiérka Mayová jmenuje vyšetřujícího soudce v nejbližších dnech, informoval server BBC. Při požáru bylo zničeno 151 bytů. Vláda přeživším vyplatila více než 700 000 liber (21 miliónů korun) odškodného a podle Mayové už pro obyvatele vyhořelého domu našla 164 „vhodných nemovitostí“ k přestěhování se. Je mezi nimi i 68 bytů v novém domě v Kensingtonu a Chelsea, které vláda od developera odkoupila za výrobní cenu.

Požár si vyžádal nejméně 79 obětí. Deset dalších lidí zůstává v nemocnicích. Stav pěti z nich je kritický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám