Hlavní obsah

Zoufalí rodiče házeli děti z oken. Svědci se při líčení ohnivého pekla hroutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Na ten děsivý výjev do konce života nezapomenou. Stále ještě šokovaní svědci londýnského ohnivého pekla britským médiím líčí, jak zoufalí rodiče házeli své děti z oken, aby je zachránili před smrtícími plameny. Další lidé sami skákali nebo pobíhali kolem oken a křičeli o pomoc. Plameny se ale šířily příliš rychle, takřka celý věžák Grenfell Tower v Londýně byl v jednom ohni během čtvrt hodiny.

Foto: Toby Melville, Reuters

Grenfell Tower v plamenech

Článek

„V oknech se začali objevovat lidé, kteří řvali a zběsile bouchali. Okna byla lehce pootevřená, jedna žena gestikulovala, že hodí své dítě dolů, jestli ho někdo chytne. Nějaký džentlmen to udělal. Běžel a dítě dokázal chytit,“ řekla listu The Daily Mail svědkyně Samira Lamraniová s tím, že dítě padalo z desátého nebo devátého patra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár obytné výškové budovy v LondýněVideo: Reuters

Chytat dospělé ale možné nebylo. „Viděla jsem lidi bouchat a křičet ze všech úhlů. My dole jsme je ujišťovali, že jsme udělali, co jsme mohli, že jsme zavolali na tísňovou linku. Ale samozřejmě se jim ve tvářích zračila smrt,“ dodává Lamraniová. Když mluvila s novináři, zhroutila se v slzách. Po chvíli ale pokračovala.

„Dcera přítele viděla dospělého, který se pokusil vyrobit improvizovaný padák a skočil dolů. Čím víc jsem koukala nahoru, tím víc lidí jsem viděla. Byla tam nekonečná spousta lidí.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár budovy v LondýněVideo: AP

„Je neuvěřitelné, že jsme přežili. Zůstalo tam tolik lidí. Volali nám přátelé a kamarádi a říkali, že jsou stále uvězněni uvnitř,“ řekl další svědek Mahad Egal. Také on se při rozhovoru s reportérkou BBC zhroutil.

„Byly tam oběti. Někteří z našich přátel, z naší rodiny, našich sousedů. Je to srdcervoucí. Opravdu je. Nedovedete si to představit. Lidé skákali z oken. Viděl jsem muže, který vyhodil své dvě děti. Mohu se jen modlit,“ dodal Mahad Egal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Co spustilo ohnivé peklo v Londýně? Obyvatelé mluví o vadné ledniciVideo: Reuters

Oheň se rozšířil tak rychle, že byli bezmocní i hasiči, policisté a záchranáři, kteří uvězněným lidem přispěchali na pomoc. „Nemohli se dostat dovnitř. Nemohli dělat nic. Říkali lidem, že pro ně přijdou. Ale rychle se to dramatizovalo. Během patnácti minut to začalo celé hořet. V oknech ale stále byli lidé. Bylo vidět, jak plameny zahlcují poslední místnosti, ve kterých se ukrývali,“ líčil ještě Egal, jenž z ohnivého pekla vyvázl.

Požár v 24patrové budově vypukl v noci na středu hodinu po půlnoci. Zemřelo nejméně 12 lidí, skutečné číslo ale může být mnohem vyšší, upozorňuje policie. Desítky lidí jsou zraněné, někteří kriticky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám