Hlavní obsah

Hlavně že se ušetřilo. Lidem v londýnském věžáku původně slibovali nehořlavé obklady

– Londýn

Nehořlavé obklady slíbila obyvatelům londýnského věžáku Grenfell Tower firma, která loni prováděla rekonstrukci objektu. Uvedla to televize SkyNews s tím, že nakonec ale stavebníci zvolili levnější hořlavé obklady, s čímž souhlasilo vedení čtvrtě. Budova minulý týden vyhořela, při neštěstí zahynulo 79 lidí.

Foto: Neil Hall, Reuters

Záběr na vyhořelý věžák Grenfell Tower ukazuje, že obložení shořelo.

Článek

Když se plánovala v roce 2012 rekonstrukce domu, bylo obyvatelům předloženo několik možnosti obkladů. Většina si vybrala ohni odolný panel VMZ Composite.

„Obyvatelům byly ukázány různé druhy obkladů, většina upřednostnila kompozitový,“ stojí v dokumentech stavebního odboru správy čtvrtí Kensington a Chelsea. Text výslovně zmiňuje, že materiál odolává ohni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár budovy v LondýněVideo: AP

O dva roky později však byla předložena městu levnější varianta, která byla také schválena. Počítala s použitím hořlavých obkladů Reynobond PE, u nichž je mezi hliníkovými deskami hořlavý pěnový polyetylén.

V neděli ministr financí Philip Hammond a ministr obchodu Greg Hands sdělili, že se zdá, že použité obklady byly v rozporu s britskými normami. [celá zpráva] Odborníci na aktuálním veletrhu FIREX ale uvedli, že nejde říci, je-li tomu skutečně tak.

Nebyla totiž podle nich ještě upřesněna nařízení regulující výstavbu budov, přestože tomu tak mělo být po požáru v Lakanalu, při němž zemřelo v roce 2009 šest lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První záběry z vnitřku vyhořelého věžáku Grenfell Tower v LondýněVideo: SWNS, AP

Požár v londýnské výškové budově vypukl minulý týden v noci z úterý na středu. Svědci vylíčili, že obkladové desky hořely jako papír, takže se oheň rozšířil po celém domě. [celá zpráva]

Rekonstrukce vyšla i s levnějšími obklady na 10,3 miliónu liber (asi 307 miliónů korun).

Přeživší dostanou zbrusu nové byty

Britská vláda chce lidi, kteří při požáru Grenfell Tower přišli o střechu nad hlavou, ubytovat v novém luxusním komplexu Kensington Row. Ten leží v srdci čtvrti Kensington a nabízí 68 jednopokojových a dvoupokojových bytů. Podle BBC jde o nové sociální bydlení, ceny bytů tam začínají na 1,5 miliónu liber (45 miliónů korun).

Britská vláda a místní úřady uvedly, že se našly dodatečné veřejné prostředky na rychlé vybavení bytů. Úřady očekávají, že "tyto nové nemovitosti budou nabídnuty jako jedna z možností trvalého poskytnutí nového ubytování obyvatel z Grenfell Tower".

Reklama

Výběr článků

Načítám