Hlavní obsah

Odhalil kruté mučení v ruských vězeních, vnitro na něj vydalo zatykač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo vnitra zařadilo na seznam hledaných osob Vladimira Osečkina, zakladatele a ředitele nevládní organizace Gulagu.net (Ne gulagu), která se věnuje odhalování mučení v ruských věznicích. Tato organizace začátkem října zveřejnila videozáznamy mučení a znásilňování spoutaného vězně v saratovské vězeňské nemocnici. Případ se pak začal vyšetřovat.

Ilustrační foto

Článek

„Osečkin Vladimir Valerijevič, narozen v roce 1981, je hledaný podle paragrafu trestního zákoníku,“ stojí v databázi hledaných osob, kam byl zařazen. Konkrétní paragraf ani důvod pátrání uvedeny nebyly.

„Vzniká dojem, že ruské tajné služby dělají vše, co je v jejich silách, aby udělaly reklamu Gulagu.net,” zažertoval čtyřicetiletý Osečkin na svém facebookovém profilu. „Ale vážně – je vidět, že generálové (tajné služby) FSB a (vězeňské správy) FSIN se rozhodli dělat si ostudu až do konce. Znovu chtějí ukázat celému světu, jak zneužívají moc a pravomoci,“ napsal.

Osečkin byl zařazen do databáze hledaných osob krátce poté, co Gulagu.net zveřejnila informaci o mučení a týrání vězňů ve nápravném zařízení IK-4 v saratovské věznici. Informace o mučení zahrnujícím i zasunování předmětu do řitního otvoru vězně zveřejnila organizace Gulagu.net podle agentury TASS 25. srpna. Mezinárodní pozornosti se mu kvůli mimořádně krutému videu dostalo na počátku října.

V Rusku unikla videa zachycující brutální mučení vězňů

Zahraniční

Osečkin na Facebooku uvedl, že v dokumentech případu, které mu poslali jeho advokáti, se v souvislosti s mučením vyskytuje jméno zástupce náčelníka hlavní operativní správy Antona Jefarkina. Na něj Gulagu.net několikrát upozornil v souvislosti s vyšetřováním informací o vězeňských mučírnách na místech Jefarkinova dřívějšího působení.

Pro projekt Gulagu.net, založený před deseti lety, pracuje podle sdělení organizace na 18 000 lidí, především dobrovolníků. Zaměřen je na pomoc vězňům a obráncům lidských práv.

Ruské orgány začaly případ mučení řešit. Začaly ovšem vydáním zatykače na dříve vězněného programátora Sergeje Saveljova, který videozáznamy s mučením spolku předal. Zatykač úřady zrušily 10. listopadu s tím, že stíhání Saveljova bylo neoprávněné a nelegální. Saveljov pobývá ve Francii, kde požádal o azyl.

Odhalil mučení v ruských věznicích, místo odměny na něj vydali zatykač

Zahraniční

Osečkin by nicméně mohl být hledán i proto, že moskevský soud loni podle Kommersantu na něj vydal zatykač kvůli údajnému podvodu při prodeji pojistek příbuzným vězňů se způsobenou škodou odhadnutou na 1,5 milionu rublů (asi 460 000 Kč). Trestní stíhání v této kauze bylo zahájeno v roce 2015. Ve stejném roce Osečkin utekl do Francie po domovních prohlídkách souvisejících s vyšetřováním tohoto případu.

Osečkin také upozornil, že jej ruské úřady začaly stíhat týden poté, co v Evropském parlamentu hovořil o otrocké práci a mučení v ruských věznicích.

Rusko tlačí na své kritiky

Rusko v posledních letech tvrdě dusí nevládní organizace, které jsou mu nepříjemné. Zakázalo protikorupční fond Alexeje Navalného a pronásleduje jeho členy. Rozpuštěna má být i nevládní organizace Memorial, která patří mezi nejstarší a nejrespektovanější skupiny hájící lidská práva v Rusku. O její zrušení požádala ruská generální prokuratura Nejvyšší soud. Uvedla, že Memorial soustavně porušuje kontroverzní zákon o „zahraničních agentech“. Za ty označuje organizace a jednotlivce, kteří přijímají finance ze zahraničí a podle úřadů vyvíjejí politickou činnost.

Rusko chce zrušit nejstarší lidskoprávní organizaci v zemi. Memorial zakládal Andrej Sacharov

Zahraniční

„Vyzýváme úřad ruského generálního prokurátora, aby přehodnotil své rozhodnutí týkající se nejstarší a nejvýznamnější lidskoprávní organizace v Rusku,“ napsala šéfka Rady Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám