Hlavní obsah

Od dob sametové revoluce Češi tak masové protesty neměli, píší zahraniční média

Právo, Novinky, DPA, ČTK, ivi, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělního protestu proti premiérovi Andreji Babišovi na pražské Letenské pláni si všímají ve svých komentářích také zahraniční deníky. Připomínají, že se v Praze odehrála největší demonstrace od roku 1989 a připomínají, že místo, které bylo zvoleno, symbolicky odkazuje k událostem roku 1989 a sametové revoluci.

Časosběrné video z demonstrace na LetnéVideo: Novinky

 
Článek

„Odhaduje se, že na 250 tisíc lidí žádalo rezignaci premiéra České republiky na největší akci od sametové revoluce v roce 1989, která ukončila komunismus v bývalém Československu,“ napsal The Guardian a pokračoval: „Na Letenskou pláň, stěžejní místo protestu před 30 lety, přivedl občany hněv vůči premiérovi, miliardáři Andreji Babišovi, který vedl kampaň proti korupci a nyní se sám stal jejím symbolem.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Protestů na Letné si všímá i zahraniční tisk

V podobném duchu komentují protest i slovenská média. Podle slovenského deníku Sme čtvrt milionu lidí, kteří šli v neděli protestovat proti korupci, pochopili, že ani ten, kdo vyhrál volby, nemůže všechno. „Nechtějí mít ve státním znaku Čapí hnízdo a ve vládě člověka, který je výsměchem havlovské tradici,“ napsala šéfredaktorka listu Beata Balogová ve svém komentáři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Letenskou pláň dorazilo podle organizátorů 250 tisíc lidí, policie tvrdí, že jich bylo o pětinu méně.

Podle deníku se k milionovému protestu z roku 1989 demonstranti nepřiblížili, Letná ale vypadala zaplněná. List také připomněl, že zatímco před 30 lety tam v období takzvané sametové revoluce z pódia přednesl projev také současný český prezident Miloš Zeman, tentokrát tam chyběl. Babiše zároveň označil za Zemanova chráněnce.

Pod titulkem Letenská pláň v Praze: 250 tisíc lidí protestovalo proti premiérovi napsal nejčtenější slovenský list Nový čas, že akce byla vyvrcholením protestů za nezávislost justice a za rezignaci Babiše.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace na Letenské pláni v Praze

Také rakouská média si všímají vysoké účasti na protestech proti premiérovi Babišovi a předpovídají „horký podzim”. „Oslavy 30. výročí sametové revoluce nemusejí být vůbec harmonické,” píše server Der Standard.

Podle něj situace v Česku dělá starosti evropským partnerům. Babiš je sice považován za pragmatika, ale způsob, jakým reagoval na zprávu z Bruselu kritickou k jeho střetu zájmů, když ji označil za „útok na Česko”, ukazuje na obrannou strategii, která sází na populistické si přivlastnění celé země, míní deník.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protestující na pražské Letné

„Od dob sametové revoluce Češi tak masové protesty neměli,“ napsal deník Rossijskaja gazeta. „Teď lze s jistotou tvrdit, že čtyřiašedesátiletý Andrej Babiš vstoupil do českých dějin jako jeden z nejvíce kritizovaných šéfů vlády,“ dodal. List připomíná, že Babiš čelil kritice už jako ministr financí a místopředseda vlády kvůli podezřením z nezákonného získání dotací Evropské unie, střetu zájmů a daňových úniků. Mezitím se obvinění nabalovala „jako sněžná koule puštěná z hor”.

Ale další události ukázaly, že Babiš vůbec nezalezl do nory, aby si tam lízal rány. „Naopak přešel do útoku,“ napsal deník. „Od té doby oligarcha neopouští stránky novin a televizní obrazovky a demonstrace za jeho odstoupení se staly součástí koloritu Prahy stejně jako davy turistů na Staroměstském náměstí,“ dodal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protestující na Letenské pláni

Deník Frankfurter Allgemenie Zeitung napsal, že Andrej Babiš by měl přerušit výkon všech politických funkcí do té doby, než bude vše vyšetřeno, protože podezření jsou velmi závažná. Masové demonstrace v Praze podle deníku dokazují, že řada Čechů demokracii rozumí lépe než muž v čele jejich vlády. [celá zpráva]

„Děti revoluce dospěly. Pochopily, co jim demokracie nabízí, ale také co požaduje. České hnutí je tak vzorem - nejen ve střední a východní Evropě,“ napsal Süddeutsche Zeitung. Další německá média se věnují demonstraci na Letné v obsáhlých zpravodajských reportážích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám