Hlavní obsah

Obrana proti raketám přijde Evropu na 200 miliónů eur

Právo, Jiří Roškot

Rozšíření nynější raketové obrany sil Aliance i na ochranu území a obyvatelstva členských zemí přijde asi na 200 miliónů eur (5,2 miliard Kč). Náklady projektu, který má schválit listopadový summit NATO upřesnil v Bruselu generální tajemník Anders Fogh Rasmussen.

Článek

„NATO už buduje raketovou obranu našich ozbrojených sil. Cena rozšíření tohoto systému, aby pokryl nejen naše vojáky, ale také obyvatelstvo, je nižší než 200 miliónů euro během deseti let. Bude rozdělena mezi 28 zemí NATO,“ řekl Rasmussen.

Podle něj je potřeba vytvořit velitelský a kontrolní systému k propojení existujících národních štítů a o rozšíření obrany na celé území států NATO. Páteří celoalianční obrany má být nový systém USA, který budou podle slov šéfa Pentagonu Roberta Gatese platit USA. Má využívat námořní systém Aegis s raketami SM-3, u nichž by se vytvořila pozemní verze.

Problémem je velký deficit

Ve zřejmé reakci na existující námitky spojenců vůči výši nákladů Rasmussen dodal: „Jak bychom nemohli souhlasit s vytvářením obrany pro všechny naše občany proti raketovým útokům? Proč bychom bránili naše vojáky - a to bychom měli - ale ne všechny ostatní?" řekl.

„Není to velká cena za získání skutečné ochrany proti skutečné hrozbě,“ dodal. Rozděleno aritmeticky na rovné příspěvky členů během deseti let, vychází na každého 18,5 mld. Kč ročně.

NATO už od pražského summitu 2002 uznává nárůst raketového ohrožení území členských států. V Bukurešti před dvěma lety souhlasily evropské země NATO s integrací s tehdy plánovaným americkým štítem. Problémem je ale velký deficit rozpočtu pro financování společných projektů, který činí přes 600 miliónů eur (15,6 miliard Kč). Kromě toho jsou velmi napjaté i národní vojenské rozpočty.

Otázkou proto je, zda bude lisabonskému summitu předložena kompletní technická studie proveditelnosti štítu, nebo opět se na něm jen schválí politická vůli propojit evropský alianční systém s novým americkým, který loni 17. září představil prezident USA Barack Obama.

Obama zrušil plán rozmístit v Polsku antirakety GBI a vybudovat radar v Brdech. Praha vyjádřila připravenost se podílet i na nové architektuře štítu. Předběžně se diskutovalo o tom, že by ČR hostila pozemní článek nově vytvářeného družicového systému včasného varování, potvrdil Právu náměstek americké diplomacie pro Evropu Phil Gordon.

Reklama

Výběr článků

Načítám