Hlavní obsah

Objevený vrak na dně La Manche vezl mince za miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vrak, který byl loni objeven na dně kanálu La Manche, je legendární britská válečná loď HMS Victory, která se v roce 1744 potopila v bouři i s téměř tisícem námořníků na palubě. Loď vezla čtyři tuny zlatých minci. Jejich hodnota je až miliarda dolarů (přes 22 miliard korun).

Článek

Poloha vraku byla doposud záhadou i přes četná hledání. Loni v květnu ji náhodou nalezla americká firma Odyssey Marine Exploration a objev do neděle tajila. „Jsem překvapený, že se nám to podařilo držet devět měsíců pod pokličkou,“ řekl šéf průzkumníků Greg Stemm. Loď ležela ve stometrové hloubce téměř sto kilometrů od domnělého místa potopení.

Pátrači identitu lodi potvrdili na pondělní tiskové konferenci v Londýně. Avízo vydali už v neděli. Důkazem, že jde skutečně o svého času nejlépe vyzbrojenou loď a předchůdkyni plavidla admirála Nelsona, je fotografie kanónu s erbem krále Jiřího I. Celkem skupina prozkoumala 41 z celkového počtu 110 děl. Dvě byla vyzvednuta a v současnosti nálezci jednají s britským ministerstvem obrany o podmínkách jejich předání.

Čtyři tuny zlatých mincí

Nejen průzkumníci však soustřeďují svůj zájem hlavně na mince, které měla loď převážet. „Tehdejší zprávy hovoří o čtyřech tunách zlata, asi 400 000 liber, které přibrala v Lisabonu. Dnes mají hodnotu miliardy dolarů,“ řekl Jason Williams, šéf společnosti, která nález filmovala.

Poklad by měl podle zákona připadnout britské vládě. Zástupci Odyssey Marine Exploration však vyjednávají o odměně. „Peníze nejsou tak důležité jako kulturní a historický význam nálezu. Je to památná událost. Pravděpodobně jde o nejvýznamnější vrak, který byl kdy nalezen,“ řekl Stemm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám