Hlavní obsah

Obdoba české aplikace Záchranka bude chránit životy v Tatrách

Právo, Novinky, ivi, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě nouze je na Slovensku nově možné přivolat pomoc Horské záchranné služby (HZS) pomocí stejnojmenné aplikace od českých vývojářů. Stisknutím jediného tlačítka můžete se záchranáři sdílet svou polohu, získat přehled o počasí či výstrahách kdekoli na Slovensku.

Foto: Radek Malina, Právo

Pohled na Lomnický štít z Tatranské Lomnice. Ilustrační foto

Článek

„Aplikace je nástroj, který dokáže návštěvníkovi kdekoli v terénu poskytnout množství užitečných informací, které přispívají ke zvýšení komfortu a bezpečnosti na horách,“ vysvětlil ředitel HZS Jozef Janiga.

Aplikaci je možné stáhnout prostřednictvím Google Play v případě telefonů s operačním systémem Android nebo na iOS Store u telefonů společnosti Apple. Jedná se o program od stejných vývojářů, kteří stáli za úspěšnou českou multifunkční aplikací Záchranka.

Němka nedbala doporučení na Šumavě, pomohla jí Češka s aplikací

Krimi

Turisté se na slovenskou horskou službu obrací stále častěji. „Za posledních 10 let evidujeme 182% nárůst žádostí o pomoc, z čehož až čtvrtinu tvoří turisté, kteří zabloudili nebo uvízli v terénu, to je alarmující stav,“ dodal Janiga.

Elektronická kniha vycházek

Aplikace obsahuje také unikátní novinku v rámci celé Evropské unie - elektronickou knihu vycházek. V ní turista zaznamená trasu, po které chce vydat, čas, kdy má dorazit do cíle a předpokládaný čas návratu. Po uplynutí stanoveného času dostane turista upozornění, aby potvrdil úspěšné dosažení cíle. Pokud nezareaguje, aplikace automaticky odešle upozornění osobě, kterou turista uvedl, jako kontaktní pro případ nouze.

„V posledním období se často setkáváme s návštěvníky, kteří se pohybují na horách osamoceně. Právě pro ně je určena virtuální kniha vycházek,“ konstatoval ředitel horských záchranářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám