Hlavní obsah

Obama poprvé jednal s Porošenkem a slíbil mu podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Americký prezident Barack Obama a jeho nově zvolený ukrajinský protějšek Petro Porošenko spolu poprvé jednali. Sešli se ve středu ve Varšavě při příležitosti setkání prezidentů zemí východní Evropy u příležitosti prvních částečně svobodných voleb v Polsku v roce 1989. Obama Porošenkovi slíbil podporu.

Foto: ČTK/AP

Prezidenti Ukrajiny Petro Porošenko a USA Barack Obama ve Varšavě

Článek

Spojené státy jsou podle Obamy ochotny Kyjevu pomoci nejen s překonáním ekonomických potíží a s vyrovnáním účtů za dodávky plynu z Ruska, ale nabízí i pomoc s výcvikem příslušníků bezpečnostních sil. Porošenko se už dříve dal slyšet, že stojí o americkou vojenskou pomoc. [celá zpráva]

„Chci od něj slyšet, co si myslí, že by pomohlo nejvíce,“ avizoval před setkáním americký prezidentem. Při jednání pak mimo jiné ocenil to, že ho Ukrajinci zvolili novou hlavou státu. Podle něj to byla „moudrá volba“.

Varšava byla cílem vůbec první Porošenkovy zahraniční cesty od jeho zvolení přede dvěma týdny. Prezident se před jednáním s Obamou setkal i se šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym a mluvili i všichni společně.

Obama také už v úterý v souvislosti s Ukrajinou varoval Rusko před dalšími „provokacemi“, které by ho mohly přijít draho. Nevyloučil ani možnost dalších sankcí vůči Moskvě, kterou Ukrajina obviňuje z podpory ozbrojených separatistů na východě. Obama nicméně současně prohlásil, že by se vztahy Západu s Ruskem mohly zase narovnat.

Reklama

Související články

USA posílí v Evropě své ozbrojené síly

USA přehodnotí své vojenské aktivity v Evropě a zvýší vojenskou přítomnost na kontinentu. Uvedl to v úterý Bílý dům s tím, že jde o reakci na nové bezpečnostní...

Zeman se ve Varšavě setkal s Obamou

Prezident Miloš Zeman se v úterý v polském hlavním městě Varšavě po boku dalších hlav evropských zemí setkal s prezidentem Spojených států Barackem Obamou. Po...

Výběr článků

Načítám