Hlavní obsah

O nás bez nás. Volby v Británii rozhodnou i o budoucnosti Gibraltaru

– Gibraltar

Čtvrteční parlamentní volby v Británii napoví o budoucnosti jejich země, přesto nebudou moci hlasovat. Řeč je o obyvatelích Gibraltaru, malého území Spojeného království, jež leží na jižním cípu Pyrenejského ostrova. Skončí tak noční můra, ve které obyvatelé Gibraltaru žijí od června 2016.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod mezi Španělskem a Gibraltarem

Článek

Hranici Gibraltaru denně překročí přes 28 tisíc lidí, třetinu z nich tvoří Španělé. V referendu o brexitu se v roce 2016 vyslovilo téměř 96 procent obyvatel proti odchodu z Evropské unie. „Teď už ale není cesty zpět. Musíme odejít,“ uvedla pro španělský list El País Conchita Triayová z opoziční strany Společný Gibraltar.

Gibraltar má pro každou z britských politických stran jiný význam. Zatímco konzervativci Borise Johnsona jej považují za součást Spojeného království, labouristé, jakožto jejich největší konkurent v nadcházejících volbách, odkazují na jeho suverenitu. Liberální demokraté zase tvrdí, že Gibraltar má právo zůstat členem Evropské unie.

Jsme jak tenisový míček. Pinkají si nás z jedné strany na druhou.
Obyvatel Gibraltaru Lionel Chipolina

„Jsme jak tenisový míček. Pinkají si nás z jedné strany na druhou. Pro politické strany jsme něco jako pěšák v boji,“ řekl bývalý gibraltarský učitel Lionel Chipolina. „Od roku 2016 žijeme v noční můře. Měli bychom zformovat jakýsi národní tým, abychom měli silnější hlas,“ sdělila opoziční poslankyně Marlene Hassanová-Nahonová.

Dohoda o Gibraltaru je na světě, problémy Španělů byly vyřešeny

Evropa

Obyvatelé Gibraltaru sice chtějí nadále zůstat plnohodnotně členy Británie, zároveň se ale obávají odchodu z Evropské unie. Španělé by totiž mohli odříznout britské teritorium od zásobování a zpřísnit kontroly na hranicích. Gibraltar všechno zboží dováží, denně do něj navíc dojíždí 10 tisíc lidí, kteří zde pracují, ale kvůli vysokým nákladům bydlí ve španělských vesnicích poblíž hranic.

Dohoda s Madridem

Situaci navíc komplikuje brexitová dohoda mezi Británií a EU. Z té plyne, že jakoukoli úmluvu o Gibraltaru, kterou Londýn s EU uzavře, musí posvětit také Madrid, aby vešla v platnost. Tuto pravomoc mu „udělila” britská expremiérka Theresa Mayová výměnou za to, že Španělsko nebude vetovat odchod Británie z EU.

Britské volby, které napoví o osudu Gibraltaru, se uskuteční 12. prosince. Rozhodnutí o budoucnosti britského teritoria by ale mělo padnout 31. ledna, kdy chce Británie EU opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám