Hlavní obsah

Nové záběry ukazují, jakou zkázu rozsévala Breivikova bomba

Oslo

Norská televize NRK zveřejnila dosud neodvysílané záběry z místa pumového útoku Anderse Behringa Breivika v Oslu loni v červenci. Breivik u kanceláří předsedy vlády zaparkoval dodávku naloženou téměř tunou výbušnin. Při následné explozi zemřelo osm lidí.

Nové záběry exploze bomby v norském Oslu

 
Článek

Na videu je vidět, jak pravicový extremista Breivik vystupuje z vozu a z místa rychlým krokem odchází. Oděn už je do policejní uniformy, v níž později dorazil na ostrov Utoya, kde postřílel 69 lidí. Kamery z okolí premiérova úřadu v Oslu zachytily také moment, kdy Breivik nasedá do druhého auta, šedého fiatu, s nímž zamířil k Utoye.

Dodávka zaparkovaná před budovou s kancelářemi ministerského předsedy v mezičase explodovala. Na záběrech je vidět tlaková vlna i trosky a úlomky ve vzduchu.

Výbuch si vyžádal osm mrtvých a desítky zraněných. Premiér Jens Stoltenberg se v tu chvíli nacházel jinde.

Zveřejněné video je součástí dokumentu, který bude stanice NRK vysílat v úterý večer.

Anders Behring Breivik, jenž své útoky nazval „nezbytnými“ k ochraně společnosti před různými „marxisty a zastánci multikulturalismu“, byl v srpnu odsouzen k maximálnímu trestu 21 let vězení. Byl umístěn na samotku, odkud si stěžuje na nespravedlivé podmínky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám