Hlavní obsah

Breivik si stěžuje na podmínky svého věznění

Novinky, rei
Oslo

Odsouzený norský masový vrah Anders Behring Breivik si z vězení stěžuje na podmínky, za jakých je držen. Poslal dopis vězeňské správě, v němž píše, že mu jsou upírána základní lidská práva. S odkazem na Breivikova právníka to uvedla agentura AFP.

Anders Breivik u soudu

Článek

Třiatřicetiletému pravicovému extremistovi, který loni v metropoli Oslo a na ostrově Utoya zabil 77 lidí, se nelíbí přísný režim. „Bylo porušeno jeho právo na svobodu slova. Upírání svobody projevu je porušením ústavy a lidských práv,“ řekl Breivikův právník Tord Jordet.

Breivikovi se nelíbí, že mu úřady sebraly počítač, k němuž měl ve vazbě před svým srpnovým odsouzením přístup. Vězeňská správa mu údajně také cenzuruje dopisy, jakmile se v nich objeví zmínka o politice. Navíc ho denně prohledávají, stejně jako celu, v níž pobývá sám, oddělen od ostatních vězňů.

Breivik tvrdí, že nedostává prostor pro volnočasové a společenské aktivity. „Takový přístup je nehumánní,“ poukázal Jordet.

Norské ministerstvo spravedlnosti podle AFP nařčení nekomentovalo.

Breivik si ve věznici Ila u hlavního města Oslo odpykává nejvyšší možný trest 21 let vězení. Má právo trávit určitý čas v posilovně a počítačové místnosti. Podle jeho právního zástupce mu to ale stráže nedovolují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám