Hlavní obsah

Norskému vrahovi Breivikovi zemřela matka, chce na pohřeb

Oslo

V pátek zemřela ve věku 66 let matka norského pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika, který předloni zabil 77 lidí. Vrah by se chtěl zúčastnit jejího pohřbu. Řekl to v sobotu jeho právník Tord Jordet, jehož citovala agentura AP. Breivik si odpykává 21 let vězení s možností prodloužení trestu.

Norský masový vrah Anders Breivik na loňském snímku u soudu v Oslu

Článek

"Hovořil jsem s ním dnes ráno (v sobotu ráno, pozn.red.). Oplakává ji, byla to pro něj smutná zpráva," řekl Jordet. Breivik podle něj dostal v minulosti možnost se s matkou rozloučit. Oba prý přitom věděli, že je to jejich poslední setkání. Jordet řekl, že se chce Breivik zúčastnit pohřbu, ale že o tom bude muset rozhodnout vězeňská správa.

Breivik předloni 22. července nejprve odpálil bombu v autě před budovou vlády, kde zahynulo osm osob. Pak postřílel 69 lidí na ostrově Utöya, kde se konal letní tábor mladých sociálních demokratů. Byli mezi nimi i nezletilí.

Matka měla ideologicky zcela opačné názory

Jeho matka, k níž se pět let před masakrem znovu přestěhoval, na proces ze zdravotních důvodů nechodila. Nemohla ho navštěvovat ani ve věznici, měli spolu hlavně telefonický kontakt. "Řekl mi, že ideologicky měli zcela opačné názory, ale že měli dobré vztahy matky se synem. Považoval ji za dobrou matku," sdělil Jordet.

V Norsku ale vyšla loni kniha, v níž autor Aage Borchgrevink tvrdí, že Wenche Behringová svého syna považovala za agresivního, když byl ještě chlapec. Násilnické chování prý bylo zřejmé už od jeho čtyř let. Sama dle sousedů a svědků používala jadrný slovník a z bytu byly slyšet často hádky. Rodinu v 80. letech vyšetřovali psychologové, ale matka nedala souhlas ke zveřejnění jejich zpráv.

Reklama

Výběr článků

Načítám