Hlavní obsah

Nizozemská policie objevila mučírnu, bylo v ní i zubařské křeslo

– Amsterdam

Nizozemská policie objevila na jihu země mučírnu, kterou vybudovali členové místního podsvětí. V jednom ze sedmi přestavěných lodních kontejnerů bylo i zubařské křeslo a mučicí nástroje, informoval v úterý server NOS. Policie už v souvislosti s děsivým objevem zadržela šest lidí. Zasáhla ještě předtím, než někdo stihl mučírnu využít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemská policie odhalila na jihu země novodobou mučírnuVideo: AP

 
Článek

Sedm kontejnerů objevili policisté už v červnu ve skladišti v obci Wouwse Plantage nedaleko hranic s Belgií. Šest z nich bylo zařízeno jako vězeňské cely. Byly zvukotěsné, měly chemické toalety a na stropech a podlahách připevněná pouta.

„Sedmému lodnímu kontejneru podezřelí říkali Ordinace. Byl zjevně zařízený tak, aby v něm někoho mučili,” uvedlo státní zastupitelství v Rotterdamu. V kontejneru bylo mimo jiné zubařské křeslo a řada mučicích nástrojů včetně nůžek na živý plot, kleští a chirurgických nástrojů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lodní kontejner předělaný na mučírnu na záběru z videa nizozemské policie

Součást kauzy s prolomenou šifrou

Skupině podezřelých policie přišla na stopu na základě šifrované komunikace na platformě EncroChat, kterou se podařilo prolomit francouzské policii.

Policie v EU a Británii prolomila šifru a rozbila síť obchodníků s drogami a zbraněmi

Evropa

Zadržení na chatu otevřeně psali o plánech na únosy a mučení lidí. Při unášení se chtěli zjevně vydávat za zvláštní policejní komando. Během domovních prohlídek totiž policisté našli řadu zbraní, policejní uniformy, neprůstřelné vesty, dopravní značky se stopkou či policejní majáky.

Policisté možné oběti před chystaným únosem varovali, a ohrožení lidé se tak mohli včas ukrýt. Mučírnu tak nakonec podezřelí nevyužili. Koho se zadržení chystali unést, policie ale sdělit odmítla.

Už minulý týden nizozemská policie informovala, že díky prolomení šifrované komunikace na síti EncroChat zadržela více než sto lidí, které podezřívá z nejrůznějších trestných činů, především v souvislosti s výrobou a prodejem drog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám