Hlavní obsah

Policie v EU a Británii prolomila šifru a rozbila síť obchodníků s drogami a zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag/Londýn

V Evropské unii a ve Velké Británii se podařilo rozbít ilegální zločineckou síť, která prodávala zbraně a drogy. Ke komunikaci používala zašifrovanou síť EncroChat, která fungovala na upravených mobilech s operačním systémem Android. Tu se podařilo prolomit, načež bylo zadrženo po Evropě přes 800 lidí.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Europol akci koordinoval.

Článek

Při raziích bylo zabaveny přes 13 tun drog a několik desítek střelných zbraní, uvedla stanice BBC. Vyšetřování zahájili a vedli francouzští a nizozemští policisté. Začalo v roce 2017, kdy francouzská policie začala objasňovat případy používání telefonů využívající zabezpečenou komunikační síť EncroChat. Zapojen do vyšetřování byl i Europol, který koordinoval spolupráci policejních sil různých zemí.

Zástupce ředitele Europolu Wil van Gemert řekl na tiskové konferenci v Haagu, že proniknutí do sítě umožnilo narušit zločinné aktivity zahrnující násilné útoky, korupci, pokusy o vraždy a přepravu velkého množství drog.

Británie: Nejvýznamnější operace

Britský Národní kriminální úřad (NCA) tříměsíční akci označil za „největší a nejvýznamnější“ operaci. Jen v Británii bylo zatčeno 746 lidí, mezi nimiž byli i dva příslušníci bezpečnostních sborů. Zabaveno bylo 77 střelných zbraní, dvě tuny drog a hotovost v objemu v přepočtu 1,6 miliardy korun, uvedl NCA. Podle něj se podařilo zlikvidovat desítky zločineckých gangů, většina zatčených byla z Londýna a severozápadní Anglie.

Policisté uvedli, že jim také nahrála karanténa, kdy mnoho podezřelých bylo při raziích doma. Většinu zadržených tvoří středně postavení členové sítě, ale zatčeno bylo také pár velkých zvířat, žijících v módních domech a vlastnících drahá auta.

Nizozemsku se zatím povedlo zadržet přes sto lidí a zabavit přes osm tun kokainu a 1,2 tuny pervitinu. Odhaleno bylo také 19 laboratoří na výrobu syntetických drog a zabaveny byly desítky zbraní.

„Jako prolomení kódu enigma”

Nikki Hollandová, která řídí v NCA vyšetřování, přirovnala to, co se povedlo operačnímu týmu, k „prolomení kódu enigma“, který používali nacisté při posílání šifrovaných zpráv.

„Bylo to, jako bychom seděli u stolu se zločinci, kteří se mezi sebou baví,” citovala agentura AP šéfku nizozemské policie Jannine van den Bergovou. Eurojust přirovnal sledování komunikace ke čtení zpráv přes rameno, aniž by si někdo něčeho všiml. Policisté tak měli ihned informace o chystaném pašování drog, prodeji zbraní, ale i o plánovaných vraždách či mučení. V jednom případě se podařilo předejít vraždě. Podezřelému, který ji plánoval, se podařilo zabavit nabitou zbraň, která měla sloužit k vraždě.

Prolomit kód se podařilo v březnu a od 1. dubna získávaly policejní sbory data z komunikace zločinců. Podle NCA systém šifrované komunikace sloužil hlavně pro „zločinecké tržiště“. S jeho pomocí se koordinovaly dodávky tvrdých drog po celém světě i dovoz střelných zbraní včetně automatických, brokovnic, pistolí a samopalů i ručních granátů. Přes síť se také vyhrožovalo likvidací, útoky kyselinou či uřezáním údů.

Šifrovanou platformu EncroChat využívalo po celém světě 60 000 lidí, z toho podle britské policie 10 000 jen v Británii. EncroChat prodával zabezpečené telefony za 1000 eur a za dalších 1500 eur nabízel na půl roku připojení k celosvětové šifrované síti.

Provozovatel služby podle evropské policejní služby Europol všem klientům poslal 13. června zprávu s varováním, že systém byl prolomen a že jim doporučuje telefonů se zbavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám