Hlavní obsah

Nezodpovězené otázky kolem teroristických útoků ve Francii

Právo, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ústřední postavy teroristických útoků ve Francii jsou již po smrti, zdaleka to neznamená, že by obě události, tedy vystřílení redakce Charlie Hebdo, při kterém zahynulo dvanáct obětí, a zavraždění policistky a poté čtyř rukojmí v pařížské košer prodejně byly zcela objasněny.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Policejní ostřelovači na střeše budov u tiskárny Dammartin-en-Goele, kde se teroristé zabarikádovali.

Článek

Tyto tragédie stále vyvolávají otázky, na které možná nikdy nezískáme odpověď, protože v pozadí obou útoků mohou být další lidé.

Dalo se útokům zabránit?

Ukazuje se, že oba bratři Kouachiovi (34, 32) i třetí terorista Amedy Coulibaly (32) nebyli tajným službám neznámí. Kouachiovi měli zakázaný vstup na území USA a mladší z nich byl již dříve odsouzený kvůli teroristické činnosti.

Foto: francouzská policie, Reuters

Chérif (vlevo) a Said Kouachiové

Francouzský premiér Manuel Valls v sobotu připustil pochybení tajných služeb. Podle bývalého šéfa české rozvědky ÚZSI Karla Randáka se ale útoku zabránit nedalo. Připomněl, že ve Francii je několik miliónů muslimů a radikálních z nich je několik tisíc.

„Žádná tajná služba na světě nemá kapacitu sledovat všechny 24 hodin denně. V takových případech může sehrát roli jen štěstí, protože jediné, co vám může pomoci, je lidský zdroj, tedy informátor z blízkosti těch lidí, nebo agent, který se mezi ně infiltruje,“ vysvětlil Randák.

Pokud se však jedná o úzkou skupinu lidí, kteří se dobře znají, důvěřují si a nevpustí mezi sebe nikoho cizího, proniknout mezi ně je pro tajné služby podle Randáka druhá nejtěžší věc na světě. „První je snad už jen proniknout někam do severokorejského prostředí,“ podotkl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila záběry ze střelby u tiskárny ve FranciiVideo: Reuters

Ani fakt, že bratři měli zakázaný vstup do USA, není příliš směrodatný. [celá zpráva]

„Na té listině je milión a půl lidí z celého světa. Neznamená to, že ten, jehož jméno je na onom seznamu, by měl být automaticky 24 hodin denně sledovaný,“ konstatoval Randák.

Mohla být trojice útočníků součástí větší skupiny radikálů, která by vznikla na území Francie?

To je málo pravděpodobné. Kdyby tam vznikala vysoce organizovaná skupina typu Hamás či Hizballáh, tajným službám by to neuniklo.

„Problémem jsou malé uzavřené skupiny, takové útočily v Londýně, kde vyhodily do vzduchu dvoupatrový autobus a daly nálož do metra. V západním prostředí je toto daleko větší nebezpečí, než vznik nějaké velké nové skupiny,“ míní Randák.

Stojí za útoky skutečně Islámský stát a jemenská Al-Káida?

Přestože se k těmto organizacím oba bratři i Amedy Coulibaly v rozhovoru pro televizi před svou smrtí přihlásili, je to sporné. Randák to vysvětluje tím, že toho mohli útočníci i obě skupiny využít čistě z propagandistických důvodů.

„Když se k tomu přihlásí, tak chtějí dát najevo, že jejich moc a chapadla sahají až do Evropy. Ti lidé, co něco takového plánují, se pak k tomu ex-post hlásí z ideologických důvodů,“ uvedl Randák. Dodávají tak svým útokům větší váhu a ospravedlnění.

Konkuruje si Islámský stát a Al-Káida?

„Samozřejmě svým způsobem ano, ale v důležitých případech se nepochybně dokáží dohodnout. Mají společný zájem i ideologii,“ shrnul Randák.

Kde je manželka střelce z židovského obchodu Hayat Boumedienneová?

Šestadvacetiletá žena pochází z Alžírska a za Ameda Coulibalyho se provdala při církevním obřadu v roce 2009. Francouzská média zveřejnila snímky, na kterých je Boumedienneová zahalená v nikábu a střílí z kuše. Podle policie je nebezpečná a ozbrojená.

Foto: Pařížská policejní prefektura

Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly

Stále není známo, zda se nějak podílela na vraždě policistky a později na masakru v košer obchodě.

Zatímco ještě v pátek se objevilo svědectví lidí, že v prodejně byla, při osvobození rukojmí ji policie nenašla. Podle sobotních zpráv byla už v době akce za hranicemi, v Sýrii.

Podařilo se zadržet řidiče, který oba bratry přivezl k redakci Charlie Hebdo?

Francouzské úřady zpočátku hovořily o třech útočnících na redakci. Jeden z nich měl řídit auto útočníků. Z pořízených fotografií ale plyne, že útočníci z místa odjížděli v černém citroenu sami dva. Krátce po útoku, když byly ještě informace kusé, se ale také udávalo, že skupina měla dvě auta.

Policie v té souvislosti vyhlásila pátrání i po osmnáctiletém Hamydu Mouradovi. Údajný švagr jednoho z atentátníků se však sám přihlásil policii a několik svědků mu potvrdilo, že byl v době útoku ve škole.

Od té doby se francouzská prokuratura či policie k možnému třetímu aktérovi masakru v Charlie Hebdo nevyjádřila.

Podle prokurátora Françoise Molinse bylo v pátek večer v policejní vazbě pět lidí, mezi nimi příbuzní teroristů. Jestli je mezi nimi i řidič, není jasné.

Přivezl bratry na místo pozdější vrah policistky a střelec z židovského obchodu? To v tuto chvíli také nevíme.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

„Taktika policistů je v tuto chvíli říkat toho co nejméně, aby se ve vyšetřování dostali co nejdál. Zvlášť pokud mají nějaké indicie, že by mohlo hrozit něco dalšího,“ uzavřel Randák.

Reklama

Výběr článků

Načítám