Hlavní obsah

Neznámí lidé dostali za dopadení Karadžiče pět miliónů dolarů

ČTK, fia, Novinky, Javno.com
BĚLEHRAD
Aktualizováno

Americká organizace Rewards for Justice (Odměna za spravedlnost) údajně převedla krátce po zadržení bývalého bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče na anonymní konto částku pět miliónů dolarů (77,5 mil. Kč). Přesně tolik se dříve zavázala vyplatit jako odměnu tomu, kdo poskytne informace, které povedou ke Karadžičově zatčení. Transakce vyvolává otázky, kdo vlastně za dopadením stál.

Článek

Srbský deník Press o vyplacení pětimiliónové odměny informoval ve středu s odvoláním na zdroj ze západních diplomatických kruhů. Sama organizace ale odmítla záležitost komentovat. Podle zdroje byla částka převedena na anonymní konto vedené na Britských panenských ostrovech pod číslem RW 20-036-008/2 dne 23. července 2008, tedy dva dny poté, co byl někdejší vůdce bosenských Srbů zadržen v Bělehradě.

"V den, kdy byl Karadžić zatčen, mi britští tajní agenti potvrdili, že to bylo zaplaceno," řekl listu zdroj.

Peníze dostali zrádci, tvrdí Karadžičův advokát

Karadžičův právník Svetozar Vujačić tvrdí, že jeho klient byl zadržen nikoliv v pondělí 21. července, nýbrž už o tři dny dříve.

"Nemáme žádné informace o tom, že by ta odměna byla vyplacena, ale zapadá to do naší verze, podle které byl Karadžić unesen a nezákonně zadržován tři dny před svým oficiálním zatčením," řekl Pressu Vujačić.

Je přesvědčen o tom, že peníze obdržela skupina lidí, která podle něj Karadžiče držela od pátku do pondělí na neznámém místě. Vyplacené peníze označil za "odměnu za zradu".

Karadžić byl dopaden po 13 letech na útěku a minulý týden ho převezli do Haagu, kde poprvé stanul před tribunálem pro válečné zločiny.

Na svobodě zůstávají ještě dva prominentní uprchlíci z dob balkánského konfliktu v letech 1992 až 1995 - tehdejší velitel bosenskosrbské armády generál Ratko Mladić a předák chorvatských Srbů Goran Hadžić. Oba ve středu vyzval srbský ministr obrany Dragan Šutanovac, aby se pro dobro Srbska vzdali.

Karadžić chce za svědky Albrightovou a Holbrooka

Radovan Karadžić ve středu také vyzval tribunál v Haagu, aby jako svědky v jeho případu předvolal bývalou americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou a jejího vyslance pro Balkán Richarda Holbrookea.

Karadžić tvrdí, že s Holbrookem uzavřel dohodu, že nebude souzen, když se stáhne z veřejného života. Americký diplomat to popírá, a Karadžić proto chce, aby se k údajné úmluvě vyjádřil pod přísahou.

Reklama

Související témata:

Související články

Karadžić stanul poprvé před soudem

U Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu začalo ve čtvrtek slyšení s někdejším bosenskosrbským předákem Radovanem Karadžičem, který...

Výběr článků

Načítám