Hlavní obsah

Žádnou dohodu jsme s Karadžičem nikdy neměli, tvrdí Holbrooke

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Richard Holbrooke, někdejší americký vyjednavač, který v 90. letech stál u Daytonské mírové smlouvy o ukončení bojů v Bosně a Hercegovině, v pátek popřel tvrzení někdejšího bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče, že s ním USA měly dohodu. Karadžić den předtím u soudu v Haagu tvrdil, že mu Holbrooke nabízel beztrestnost výměnou za jeho odchod z veřejného života.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší americký vyjednavač v Bosně Richard Holbrooke

Článek

Karadžić ve čtvrtek u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu řekl, že se do Haagu, kde čelí jedenácti obviněním z válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti, nedostavil dřív, protože slíbil Holbrookovi a Američanům, že se stáhne do ústraní. USA mu výměnou nabídly beztrestnost, naznačil. Karadžić dodal, že se teď bojí o svůj život, protože dohoda přestala platit.

„Je to zcela vymyšlený příběh, který Karadžić vytáhl po svém zmizení z veřejného života. Zkouší se tak ospravedlnit. Je to směšné, o té dohodě jsem slyšel poprvé. To zoufalství v (Karadžičově) hlase bylo docela vtipné,“ reagoval Holbrooke v rozhovoru pro BBC.

"Žádná dohoda, která mu zaručovala imunitu před zadržením, nikdy neexistovala. Severoatlantická aliance jen nebyla schopna ho chytit. Byl to neúspěch NATO, ne dohoda,“ dodal.

Stoupenci dohodu potvrzují

O úmluvě hovoří Karadžičovi stoupenci už několik let. Někdejší bosenský ministr zahraničí Muhamed Sačirbej ji znovu potvrdil ve čtvrtek. V rozhovoru pro irskou Press TV zopakoval, že mu o dohodě v roce 1996 pověděl šéf mise OBSE v Bosně Robert Frowick.

Karadžić zůstával do roku 1996 prezidentem Republiky srbské v Bosně a Hercegovině, i přestože byl rok obviněn z válečných zločinů. Svého postu se odmítal vzdát až do července, kdy Holbrooke v Bělehradě oznámil, že byl přesvědčen k odchodu. Krátce na to Karadžić zmizel. Skrýval se 13 let až do minulého týdne, kdy ho pod falešnou identitou v Bělehradě zatkla srbská policie.

Před haagskou porotou stanul Karadžić ve čtvrtek poprvé. V pátek se pak obořil na média, která podle něj pořádají hon na čarodějnice a ohrožují spravedlnost procesu. Další stání bylo stanoveno na konec srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám