Hlavní obsah

Nespojujte vztahy s Ruskem s Navalným, varuje Kreml Evropskou unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreml očekává, že evropská diplomacie „neudělá něco hloupého“ a nebude spojovat vztahy mezi Ruskem a EU s případem opozičníka Alexeje Navalného, napsala agentura TASS s odkazem na vyjádření Dmitrije Peskova, mluvčího prezidenta Vladimira Putina. Mluvčí dodal, že Putin nesleduje proces s Navalným, ale chystá se na schůzku s učiteli. V Moskvě se právě rozhoduje, zda známému opozičnímu vůdci bude změněn podmíněný trest na vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě začal soud s Navalným, policie zadržela už přes stovku jeho příznivcůVideo: Reuters

 
Článek

„Doufáme, že k takovým nesmyslům, jako je spojování budoucích vztahů Ruska a EU s případem tohoto obyvatele vazební věznice, nedojde,“ uvedl Peskov v komentáři k nadcházející návštěvě šéfa diplomacie EU Josepa Borrella v Rusku.

Peskov zdůraznil, že Moskva očekává navázání kontaktů s vysokým představitelem EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

„Protože vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií jsou vztahy, které jsou zcela nezaslouženě a neoprávněně ve fázi zmrazení. Moskva se samozřejmě zajímá o to, aby se tyto vztahy normalizovaly, rozvíjely v zájmu členských států EU i v zájmu Ruské federace,“ řekl Peskov a dodal: „Jsme připraveni udělat pro to vše.“

Ruská prokuratura chce Navalnému změnit trest na nepodmíněný

Evropa

Navalného, hlavního oponenta prezidenta Putina, zadrželi 17. ledna po příletu do Moskvy z léčení v Německu.

Vězeňská služba ho viní, že „systematicky porušoval“ režim dříve uloženého podmíněného trestu. Týká se to kauzy kolem pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Navalnyj byl odsouzen spolu se svým bratrem Olegem za údajnou zpronevěru ke 3,5 roku. Alexej dostal podmínku a Oleg šel do vězení.

Napětí v Rusku vrcholí, kvůli Navalnému zatkli přes 3000 lidí

Evropa

Navalného obhájci u soudu předložili dokumenty dokazující, že se léčil v zahraničí, a proto se nemohl dostavit ke kontrole, a že o tom vyrozuměli vězeňskou službu.

Její zástupce podle reportérů v soudní síni i tak požádal soud, aby Navalnému změnil podmíněný trest 3,5 roku vězení na nepodmíněný. Tvrdí, že Navalnyj podmínky porušoval již dříve. Po každém porušení dostal oficiální varování, že jeho podmíněný trest se může zrušit a nahradit nepodmíněným trestem. Již dříve mu byl proto trest prodloužen o rok.

Zatýkání v Rusku: Sebrali několik spolupracovníků Navalného

Evropa

Opozičník ale považuje tresty za vykonstruované a tvrdí, že se ho tak snaží Kreml umlčet.

Navalnyj se v Berlíně od loňského srpna léčil z otravy látkou ze skupiny novičok. Tuto otravu potvrdily západní laboratoře i Organizace pro zákaz chemických zbraní, ale Moskva ji popírá. Stejně tak odmítá opozičníkova tvrzení, že jeho likvidaci nařídil přímo Putin a že se ho pokusilo odstranit komando tajné služby FSB.

To přepychové místo je moje, tvrdí o údajném „Putinově paláci“ ruský miliardář

Evropa

Proti uvěznění Navalného se v Rusku zdvihla vlna nevole. Navzdory úředním zákazům a policejním hrozbám minulou neděli a předminulou sobotu desetitisíce Rusů vyšly do ulic desítek měst s požadavkem, aby byl kritik Kremlu osvobozen. Policie podle médií masivně zatýkala – tuto neděli více než 5700 lidí a víkend předtím přes 3000 .

Foto: Profimedia.cz

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov má koronavirus.

Reklama

Výběr článků

Načítám