Hlavní obsah

Nepodpořím tě ve volbách, když nepřijmeš limity pro uprchlíky, vyhrožuje Seehofer Merkelové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bavorský premiér Horst Seehofer zvyšuje tlak na spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou kvůli řešení migrační krize. Chce ji donutit, aby země přijala limit pro přijímání běženců. Pokud ke stanovení horní hranice nepřistoupí, Seehofer Merkelovou nepodpoří ve spolkových volbách v roce 2017. Informaci přinesl v pátek server Spiegel de.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

„My od stanovení horní hranice pro přijímání běženců neupustíme. Jde prostě a jednoduše o naši důvěryhodnost,“ řekl Seehofer. Spolková vláda podle jeho slov musí změnit přístup v rámci řešení migrační politiky, je přesvědčený bavorský premiér.

„Správné ale je, že se musí změnit politika, když chceme získat zpět důvěru,“ řekl. Kancléřka zatím ovšem stanovení limitu pro přijímání maximálně 200 tisíc běženců ročně odmítá.

Seehofer si je vědom toho, že vleklý spor poškodí obě strany, je ale neústupný.

Mezi oběma znesvářenými stranami se stal mediátorem spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble. Obě strany vyzývá k jednotě.

„Unie (koalice CDU-CSU, pozn. redakce) musí najít rovnováhu mezi bezpečností a tolerancí,“ řekl Schäuble a uklidňuje: „Obsahově nejsou rozdíly mezi CDU a CSU příliš velké a problém je řešitelný.

Většina Němců je pro limity

Stanovení maximálního počtu přijímaných běženců podporuje podle posledního průzkumu agentury TNS Emnid pro magazín Focus 64 procent Němců. Oproti tomu jen 35 respondentů stojí za kancléřkou Angelou Merkelovou, která se stanovením horního limitu nesouhlasí.

Agentura DPA upozornila, že limity by zřídil i šéf německého ústavního soudu Andreas Voßkuhle. Ten k přijetí takového opatření vyzval už před několika měsíci.

Související témata:

Foto: Michael Dalder, Reuters

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám