Hlavní obsah

Němečtí žáci se vrátili do tříd. S rouškami

Právo, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šestitýdenních prázdninách se v pondělí na severu Německa vrátili žáci do škol, a to za stejných podmínek jako na konci minulého školního roku. Děti musí mít ve třídách a dalších vnitřních prostorách roušky a dvakrát týdně musí podstupovat testy na koronavirus. Bez ochrany úst a nosu smějí být jen na školních dvorech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu začal nový školní rok s rouškamiVideo: Reuters

 
Článek

„Školní rok začíná tak, jak skončil. Normální stav se zatím nekoná,“ informovala televizní stanice NDR.

Jedinou změnou je, že se děti mohou ve škole vzájemně volně setkávat. Dřívější pravidlo, podle nějž se žáci měli držet v početně omezených skupinách, úřady neobnovily.

Povinnost dvou testů týdně platí vedle žáků i pro zaměstnance škol, kteří nemají dokončené očkování.

Německo bude očkovat třetí dávkou a podpoří vakcinaci dětí

Evropa

Klesá zájem o očkování

Ministryně zdravotnictví Mek­lenburska-Předního Pomořanska Bettina Martinová ohlásila, že i když se infekční čísla budou vyvíjet nepříznivě, žádné preventivní plošné uzavírání škol neplánuje. Rozhodnutí chce přenechat okresním úřadům, které budou postupovat podle situace v regionu.

Sdružení rodičů i učitelů shodně předpokládají, že karanténní režim ve školách se zpřísní, pokud s podzimem porostou počty nakažených. „Očekáváme, že i v novém školním roce dojde na střídavé prezenční vyučování a výuku z domova,“ říká Sabrina Wetzelová z vedení spolkového sdružení rodičů. Šéf svazu učitelů Heinz-Peter Meidinger zdůraznil, že bez bezpečnostních opatření se školy následující měsíce neobejdou.

V Německu je pandemická situace nadále relativně příznivá. V neděli přibylo v 83milionové SRN 847 případů covidu, zatímco o týden dříve to bylo 958 případů.

Při vstupu do Německa bude nutné prokázat bezinfekčnost

Evropa

Spolkové ministerstvo zdravotnictví mezitím ohlásilo změnu pravidel pro přidělování vakcín proti koronaviru.

Dosud vláda dodává jednotlivým spolkovým zemím očkovací látky podle počtu obyvatel, od poloviny srpna díky nadbytku a kvůli klesajícímu zájmu o imunizaci dostanou regiony tolik dávek, kolik si objednají.

V Německu má dokončené očkování už 52,3 procenta lidí, zatímco jednu dávku dostalo asi 61,7 procenta.

V Berlíně protestovaly tisíce odpůrců koronavirových opatření, 600 zadržených

Evropa

Proti očkování a karanténním opatřením se v zemi ale nadále konají protesty. V neděli v Berlíně přerostly v násilnosti. Jeden z demonstrantů zkolaboval při policejní kontrole a později v nemocnici zemřel.

Německá policie zvýšila četnost namátkových kontrol v oblasti hranic. Opatření souvisí se zpřísněním pravidel pro příjezdy do Spolkové republiky, které vstoupilo v platnost v neděli. Saské ředitelství spolkové policie v Pirně uvádí, že kontroly policisté provádějí v celém saském pohraničí, tedy na pomezí s Polskem i Českem.

Ostraha se týká běžných silnic, ale i dálnic a také železnice. Podobně postupují policisté i v Bavorsku.

V Berlíně v neděli zemřel demonstrant, zkolaboval při policejní kontrole

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám