Hlavní obsah

Německo zpřísňuje postihy pro sexuální útočníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda ve středu odsouhlasila novelu zákona postihující sexuální útoky. Předloha umožní trestat pachatele, který se takových napadení dopustí a žena se nestačí bránit nebo se stykem souhlasí ze strachu například před násilím. Dosavadní legislativa v takových případech postih za sexuální násilí neumožňovala. Předloha nyní míří do německého parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas

Článek

"V mnoha případech, v nichž oběť souhlasila se sexuálním stykem ze strachu nebo se kvůli nečekanému napadení nezvládla bránit, nebylo doteď možné pachatele stíhat. Je nejvyšší čas, aby se to změnilo. Obětem jsme to dlužni," řekl ministr spravedlnosti Heiko Maas. Každý pachatel sexuálního násilí musí být podle jeho slov potrestán.

Pokud návrh zákona parlament schválí, sexuální násilník bude potrestán i v případě, že se jeho oběť fyzicky nebránila. Podmínkou bude, že ji nějakým způsobem překvapil či zneužil její důvěřivosti. Trest ho nemine ani v případě, že oběť k sexuálnímu styku svolí pouze z obavy, že by jí v případě odmítnutí mohla vzniknout závažná újma.

Ministr Maas na Twitteru sdělil: „Konečně řešíme mezery v trestním právu v ochraně obětí sexuálního napadení.”

Nakonec neprošel návrh CDU, aby zákon obsahoval ustanovení, že k potrestání pachatele stačí to, že se styk odehrál navzdory tomu, když oběť řekla jasné „ne“.

Návrh zákona zpřísňujícího postih pachatelů sexuálního násilí byl ministerstvem spravedlnosti zaslán do meziresortního připomínkového řízení loni v létě. Pět měsíců byla předloha v kancléřství. Legislativní proces zrychlily až události ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem a v dalších německých městech, kdy ženy čelily masivním útokům ze strany přistěhovalců, a také sexuální násilí z poslední doby.

Reklama

Výběr článků

Načítám