Hlavní obsah

Německo pošle do Litvy 350 dalších vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo zvýší počet svých vojáků v Litvě až o 350. Podle agentury AFP to v pondělí oznámila ministryně obrany Christine Lambrechtová. Spolková republika dosud měla v pobaltské zemi kolem 500 vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Posilujeme tím náš příspěvek na východním křídle NATO a vysíláme signál odhodlání,“ poznamenala v dolnosaském Munsteru Lambrechtová, která v pondělí o chystaném kroku informovala parlament. Po spojence má podle ní rozhodnutí být vzkazem, že na Německo je spolehnutí.

Spolková republika v Litvě vede bojové uskupení NATO v síle posíleného praporu. Další taková uskupení jsou na východě Aliance v Polsku, Lotyšsku a Estonsku.

Kritice, že je až příliš vstřícné k Moskvě, s níž navzdory odporu USA i dalších zemí léta spolupracuje například při výstavbě plynovodu Nord Stream 2, čelilo Německo v posledních týdnech opakovaně. Berlín to odmítá. Kancléř Olaf Scholz například minulý týden poznamenal, že je to právě spolková republika, kdo Ukrajině poskytuje největší finanční pomoc.

Lipavský na Donbasu vyjádřil solidaritu Ukrajině

Evropa

Do Polska mezitím přiletěli další „komplexně vybavení“ američtí výsadkáři z 82. výsadkové divize. Informovala o tom agentura PAP s odvoláním na polské ministerstvo obrany. Američtí vojáci začali přijíždět do Polska o víkendu, dnes dorazila další skupina.

Washington nedávno oznámil dočasné navýšení počtu amerických vojáků v Evropě s cílem posílit východní křídlo NATO kvůli koncentraci ruských vojsk u ukrajinských hranic. Do Polska a Německa vysílá 2000 vojáků, z toho 1700 do Polska, píše PAP. Přibližně 1000 příslušníků armády se přesune do Rumunska.

Biden: Brzy pošlu vojáky do východní Evropy. Nebude jich nijak moc

Amerika

Britský ministr obrany Ben Wallace v pondělí podle agentury Reuters oznámil, že Londýn pošle do Polska dalších 350 vojáků.

Polský prezident Andrzej Duda v pondělí jednal v Bruselu se Stoltenbergem, podle něhož země NATO kromě dočasného vysílání jednotek a zvyšování bojové připravenosti sil rychlého nasazení uvažují nyní také o třetí možnosti. Tou by bylo stálé rozmístění sil na východním křídle Aliance. O takový krok, kterému se NATO dosud s ohledem na Rusko vyhýbalo, usiluje právě Polsko či pobaltské země.

„Pokud Rusko skutečně chce méně sil NATO ve své blízkosti, dočká se opaku,“ řekl Stoltenberg na společné tiskové konferenci s Dudou. Dodal, že NATO stále stojí o dialog a že dnes zopakoval své pozvání pro ruskou stranu k účasti na společném jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám