Hlavní obsah

Německo pátrá po mladém islamistovi, může podniknout teroristický útok

– LIPSKO
Právo, Vladimír Plesník (Lipsko)

Německé bezpečnostní složky spustily pátrání, které svým rozsahem připomíná operace proti teroristům z Frakce rudé armády před více než 30 lety. V jejich hledáčku se ocitl současný nepřítel číslo jedna: Eric Breininger.

Článek

Spolková zpravodajská služba BND získala informace, že mladý německý islamista Breininger (21), jeho společník Libanonec Hussin Malla (23) a dosud neznámý Íránec opustili úkryt na afghánsko-pákistánském pomezí, aby přes Bosnu pronikli na území SRN.

„Předpokládáme, že vsadili vše na jednu kartu. S falešnými pasy se chtějí dostat do Německa a podniknout tady, nebo přinejmenším připravit, velký teroristický útok,“ citoval týdeník Focus vysoce postaveného experta spolkového ministerstva vnitra.

Protiterorističtí specialisté dokonce zachytili e-mail, v němž Malla píše kumpánovi označovanému jako Zubajr, že peníze jsou už na místě. Vyšetřovatelé sice elektronickou poštu vystopovali na univerzitu v Bochumi, avšak dodnes si lámou hlavu nad identitou a rolí Zubajra.

„Vykročil jsem a bojuji za Alláha“

Jako kluk hrál Breininger výborně fotbal, dostal se dokonce do výběru spolkové země Sársko. Nedokončil ale školu, hledal se. Na sklonku roku 2006 se dal v sárském Neunkirchenu dohromady s islámskými radikály. Nadchl se pro korán, začal se učit arabsky.

„Vždycky se nechal ovlivnit. Kdyby se potkal s neonacisty, mlátil by na ulicích cizince. Kdyby udržoval kontakt s levičáky, pral by se s nácky,“ potvrdila jeho sestra Anke.

Loni na jaře překvapil rodinu tím, že se jmenuje Abdul Ghaffar. „Usáma bin Ládin toho má tady na Zemi ještě hodně co napravovat,“ řekl babičce předtím, než odjel do Egypta.

BND má za to, že se letos na jaře podílel na přípravě sebevražedných atentátů a útoků proti vojákům bundeswehru a členům německých rekonstrukčních týmů v Afghánistánu. „Vykročil jsem na cestu a budu bojovat za Alláha,“ napsal v e-mailu letos v březnu sestře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám