Hlavní obsah

Německému prezidentovi vadí durynská koalice s postkomunistickým premiérem

Berlín

Německý prezident Joachim Gauck a šéf úřadu pro dokumentaci činnosti bývalé východoněmecké tajné policie Stasi (BStU) Roland Jahn kritizují vytvoření vládní koalice v Durynsku. Tam postkomunistická strana Levice poprvé získá zemského premiéra. Měl by se jím stát Bodo Ramelow. Vedení Levice se proti kritice ohradilo, Gauck podle strany zpochybňuje rozhodnutí durynských voličů.

Foto: Soeren Stache, ČTK/AP

Joachim Gauck na tiskové konferenci Levice v roce 2012

Článek

V Durynsku v zářijových volbách sice zvítězila Křesťanskodemokratická unie (CDU), na sestavení vlády se ale dohodla druhá Levice se sociální demokracií (SPD) a Zelenými. Vznik koalice ještě musí potvrdit vnitrostranické referendum v SPD. V případě kladného hlasování socialistů vznikne první německá zemská vláda s premiérem z Levice na počátku prosince.

„Pro lidi mého věku, kteří zažili NDR, je velmi obtížné něco takového přijmout,” řekl k tomu Gauck v televizi ARD. „Respektujeme sice rozhodnutí voličů, zároveň se ale ptáme: Dostala se už strana, která bude mít zemského premiéra, dost daleko od názorů SED, která kdysi utlačovala lidi? Můžeme k ní mít důvěru?” uvedl prezident.

Sjednocená socialistická strana Německa (SED) totalitně vládla v Německé demokratické republice před rokem 1989. Levici vytvořili v roce 2007 nástupnická strana SED PDS a odštěpenci ze sociální demokracie z WASG. Bodo Ramelow, který se může stát durynským premiérem, ale nikdy členem SED nebyl.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Bodo Ramelow může stát v čele koalice v Durynsku

Gaucka podpořil také Jahn, který byl stejně jako současný prezident v bývalé Německé demokratické republice aktivní disident. „Durynští politici by měli vědět, že ubližují obětem diktatury SED, když nechají vládnout premiéra z Levice,” řekl Jahn v regionální televizi Lausitzer Rundschau. Levice podle něj dosud neukázala, že se jasně distancuje od činnosti SED.

Levice se brání

Levice kritiku obou bývalých disidentů odmítla. „Gauck polarizuje tam, kde by měl prezident vysílat signály ke smíření,” řekla deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung spolupředsedkyně Levice Katja Kippingová. „Vyjádřil se způsobem, který přímo uráží čtyři milióny našich voličů a nepřímo zpochybňuje demokratické smýšlení poloviny obyvatel ve východních spolkových zemích. Takhle spolu demokraté nejednají,” dodala.

Spolupředseda Levice Bernd Riexinger obvinil Gaucka, že se snaží na poslední chvíli vznik vládní koalice v Durynsku zvrátit. „Prezident se svými výroky snaží ovlivňovat referendum v SPD ve prospěch odpůrců koalice,” řekl v televizi N24.

Ke kritice Gaucka se připojila i generální tajemnice SPD Yasmin Fahimiová. „Pětadvacet let po pádu Berlínské zdi je na čase přijmout Levici jako stranu, která může převzít vládní odpovědnost na zemské úrovni,” řekla.

Na celoněmecké úrovni působila Levice dosud pouze v opozici. Na zemské úrovni strana působila v koalicích v SPD do roku 2011 v Berlíně a od roku 2009 v Braniborsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám