Hlavní obsah

Několik ruských senátorů se nemůže účastnit zasedání OSN, nedostali víza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Někteří ruští senátoři, kteří se měli zúčastnit zasedání Valného shromáždění OSN, nedostali americká víza a nemohli odletět do New Yorku. Je mezi nimi i předseda výboru pro mezinárodní vztahy Konstantin Kosačev, uvedla agentura TASS s odvoláním na Kosačeva.

Foto: Yana Paskova, Reuters

Sídlo OSN

Článek

„Americká strana neudělila včas víza několika členům oficiální delegace včetně mě a doprovodu, kteří dnes plánovali odletět do New Yorku a zúčastnit se 74. zasedání Valného shromáždění OSN. Je to pobuřující akce, která se nedá vysvětlit a omluvit,“ uvedl senátor.

Podle něj tím americká strana porušila své mezinárodní závazky.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová chování USA označila za skandální projev neúcty k členským státům OSN. Americká strana podle ní svůj krok zdůvodnila „technickými problémy”, přestože žádost Moskva podala včas. O incidentu chce ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mluvit na schůzce s americkým protějškem Mikem Pompeem, řekla mluvčí.

Spojené státy mají povinnost udělovat víza zemím, které o to v souvislosti se zastupováním ve světové organizaci požádají. Občas ale americké úřady regule OSN obcházejí, aby postihly sankcemi nežádoucí režimy, například Kubu nebo Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám