Hlavní obsah

Nejznámější francouzský vyšetřovatel sériových vražd postavil svou kariéru na lžích

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stephane Bourgoin byl uznávaným expertem na vyšetřování sériových vražd. Sedmašedesátiletý Francouz napsal více než 75 knih, několik jich bylo přeloženo i do češtiny. Stál i za desítkami nejrůznějších dokumentů, které monitorovaly chování a příběhy vrahů. Celý jeho úspěšný příběh se ale během několika málo měsíců zřítil jako domeček z karet.

Foto: Profimedia.cz

Stephane Bourgoin

Článek

Platil za experta v oboru a na Francouzské národní policejní akademii vyšetřovatelů vyučoval své následovníky. Pravidelně cestoval po zemi se svými přednáškami a dá se říci, že platil ve svých kruzích za celebritu. V průběhu ledna však skupina anonymů nazvaná 4e Oeil (Čtvrté oko) zveřejnila na YouTube sérii videí, které obviňovaly Bourgoina ze lží. A ačkoliv byla videa už z portálu stažena, na svém webu je zmíněná skupina stále má.

Mluvčí skupiny uvedl pro CNN, že se na Bourgoina zaměřili v srpnu 2019 poté, co jeho práci probírali v jedné skupině věnované kriminálním případům na Facebooku. Nejdříve měli podezření, že Bourgoin je plagiátorem knih původně napsaných v angličtině, postupně si pak začali všímat, že neseděla třeba jednotlivá data či že v jedné knize byly trochu jiné informace než v jiné.

„Jeho televizní rozhovory nás pak přesvědčily o tom, že si doopravdy vymýšlí,” uvedl mluvčí 4e Oeil pro CNN. Dodal, že cílem tohoto odhalení je, aby Bourgoin přestal v daném odvětví pracovat.

S Mansonem se nikdy nesetkal

I Bourgoin už přiznal, že si leccos přibarvil a v něčem i lhal. Uvedl to jak pro tisk, tak třeba i na svém Instagramu.

„Stydím se, že jsem lhal a tajil některé věci. Je pravda, že když jsem byl v centru pozornosti, tak jsem si některé věci přikrášloval, přeháněl a nafukoval svůj význam, protože jsem měl vždy hluboký pocit, že nejsem milován,” uvedl vyšetřovatel v rozhovoru pro francouzský deník Le Parisien.

Potvrdil, že fabuloval mimo jiné v příběhu ženy zavražděné v americkém Los Angeles v roce 1976. Roky tvrdil, že o život přišla jeho družka. Skutečností bylo, že byla zavražděna barmanka, kterou Bourgoin potkal asi pětkrát nebo šestkrát v životě.

Podobně lhal, když tvrdil, že se osobně setkal se sériovým vrahem Charlesem Mansonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám